More


  Bărbaţii, cei mai mari consumatori de droguri din judeţ

  =

  drog

  Bărbaţii din Satu Mare sunt cei mai mari consumatori de droguri din judeţ. Practic, raportul este de patru bărbaţi la o singură femeie. Mai mult, două treimi din consumatorii de droguri din judeţ se află în municipiul Satu Mare, pe locul secund aflându-se oraşul Negreşti-Oaş. Datele reies din statisticile Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare, instituţie ce şi-a prezentat ieri raportul de activitate pe anul trecut.

  Prevalenţa consumului de droguri
  În ceea ce priveşte apelarea consumatorilor de droguri la serviciile medicale de urgenţă, în peste două treimi din cazurile de urgenţă cauzate de consumul de droguri ilicite s-a înregistrat consumul unei singure substanţe psihoactive, susţine Camelia Iacob, coordonatorul CPECA Satu Mare. Dintre acestea, cea mai mare parte a fost cauzată de consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive. Comparativ cu anul anterior, se remarcă schimbări de tendinţă pentru cazuistica de urgenţă determinată de consumul exclusiv de SNPP, canabis, droguri generic (fără menţionarea explicită a substanţei psihoactive) şi halucinogene.

  Satu Mare, printre cele mai puţine urgenţe medicale
  Potrivit datelor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Satu Mare, numărul de consumatori de droguri care au apelat la serviciile medicale de urgenţă se ridică la cinci cazuri în judeţul Satu Mare. Cele mai multe cazuri pe regiunea nord-vest s-au înregistrat la Cluj – 484 situaţii, urmat de Bihor cu 85 de situaţii, Maramureş – 87, Sălaj – 30 şi Bistriţa-Năsăud – trei situaţii. La nivelul judeţului Satu Mare există un număr de 12 persoane aflate în evidenţa CPECA ca şi consumatori de droguri, cei mai mulţi fiind înregistraţi în judeţul Cluj – 153 consumatori, Bistriţa-Năsăud – 18, Maramureş – nouă cazuri, Bihor – cinci cazuri, iar în Sălaj nu se află niciun caz în evidenţa CPECA.

  Bărbaţii, proporţie covârşitoare în rândul consumatorilor
  Majoritatea consumatorilor de droguri sunt bărbaţi – în procent de 86%, femeile fiind în procent de 14%. De asemenea, majoritatea consumatorilor de droguri sunt din municipiul Satu Mare – cu un procent de 66%, iar pe locul secund se plasează, Negreşti-Oaş, cu 17%, în timp ce Careiul – al doilea municipiu al judeţului – are doar 3%, fiind cea mai mică incidenţă a consumului de droguri.

  Unii consumă droguri din fragedă pruncie
  Cea mai mică vârstă de debut declarată de către cei care au experimentat consumul de canabis a fost 10 ani, cea mai mare fiind de 50 ani. De asemenea, 81,1% dintre cei care au consumat canabis au debutat în consum în intervalul 15-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de cei care au afirmat consum de ecstasy pe parcursul vieţii, a fost 15 ani, iar cea mai mare, 29 ani. Mai mult, 80% dintre cei care au declarat consum experimental de ecstasy au debutat în acest tip de consum la vârste sub 24 ani.

  Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de cocaină/crack, a fost 16 ani, iar cea mai mare, 25 ani. Aproape 40% dintre respondenţi au debutat în consumul de cocaină/ crack la vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, 56% au început acest tip de consum între 20 şi 24 ani. Cea mai mică vârstă de debut a fost de 17 ani. Vârsta medie de debut în consumul de amfetamine este 22 ani, 60,7 % dintre respondenți au declarat debutul între 15/19 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de SNPP, a fost 12 ani. Peste 70% dintre respondenţi au debutat în consumul de SNPP la vârste mai mici de 19 ani.

  România, la coada clasamentului ruşinii
  Potrivit rapoartelor întocmite de Comisia Internaţională de Control a Substanţelor Narcotice, în anul 2015 România continua să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind pentru majoritatea drogurilor sub media europeană a consumului.

  Deşi pentru consumul de canabis se înregistrează cea mai semnificativă creştere, România se numără printre statele cu cea mai mică prevalenţă a acestui tip de consum (locul 27 din 29 de state raportoare). Cele mai recente studii realizate atât în populația școlară, cât și în cea generală, indică faptul că, la fel ca și în celelalte state membre ale Uniunii Europene, în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special în rândul tinerilor.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img