More  Ioana Cheregi, o actriţă cu şarm

  ioana-cheregi3

  Este talentată, frumoasă şi plină de şarm, iar asemănarea izbitoare cu celebra actriţă Catherine Zeta Jones îi aduce şi mai multă notorietate. Are 26 de ani, iar din 2013 evoluează pe scena Teatrului de Nord din Satu Mare.

  Teatrul, o dragoste de la opt ani
  Ioana Cheregi s-a născut la Oradea însă acasă pentru ea înseamnă la Aleşd, acolo unde s-a stabilit cu familia. A cochetat cu teatrul de pe la opt ani, însă dansul a fost prima ei dragoste. “La şase ani am început să urmez cursurile de dans ale clubului copiilor din Aleşd şi încă de la acea vârstă fragedă îmi doream să devin coregraf. Între timp directorul acelei instituţii m-a sfătuit să urmez şi cursurile de teatru şi aşa se face că le făceam în paralel pe ambele. Am rămas la teatru deoarece acesta se îmbină fericit cu dansul”, îşi începe Ioana povestea.

  Remarcată la Gala Hop
  După terminarea liceului Ioana a hotărât să urmeze cursurile Universităţii de Arte din Târgu Mureş, unde de altfel a fost admisă şi unde a obţinut o bursă. Îşi aduce aminte cu mare drag de anii studenţiei şi de oraşul de pe malul Mureşului. “Târgu Mureş este un oraş drag mie, cochet, curat şi foarte deschis spre cultură. Anii studenţiei au fost poate cei mai frumoşi din viaţa mea. Am avut parte de colegi şi profesori nemaipomeniţi, cu care am format o adevărată familie. Parcă totul se derula ca într-un film frumos”, rememorează Ioana.

  2013 – un an foarte bun
  În anul trei de studenţie a avut prima colaborare cu Teatrul Naţional din Târgu Mureş, unde a fost distribuită în cinci piese. În 2013 a participat la Gala Hop, cel mai important concurs naţional pentru tinerii actori, unde a intrat în etapa finală, la secţiunea individual. Acolo a şi fost remarcată de mai mulţi directori de teatru din ţară, printre ei şi Andrei Mihalache, directorul artistic al Teatrului de Nord Satu Mare. „Domnul Mihalache mi-a propus să vin la Satu Mare şi nu regret nici o clipă alegerea făcută. De altfel acest oraş nu-mi era străin deoarece aici am venit încă de la începutul anului doi de la master, când am colaborat cu Teatrul de Nord. Prima piesă în care am fost distribuită a fost “Yom Kipur” în regia lui Eugen Gyemant şi unde joc rolul Amirei. Ca să nu mai spun că prima şi prima dată când am venit la Satu Mare a fost prin 2012 când am participat la Festivalul internaţional <Fără Bariere>, cu piesa Intim”, ne spune simpatica actriţă.

  Dansul şi filmul, alte două mari pasiuni
  Ioana recunoaşte că dansul a rămas în sufletul ei ca o mare pasiune. „De fapt primul meu spectacol a fost unul de coregrafie, “Carmina Burana” fiind un spectacol cu care am participat la multe festivaluri, pus magistral în scenă de Gigi Căciuleanu, un regizor-coregraf de talie mondială” , se mândreşte Ioana. A cunoscut ce înseamnă un platou de filmare după ce a fost distribuită în filmul „Bilion Star Hotel” în regia lui Alecs Năstoiu, film care a luat premiul pentru cea mai bună peliculă străină la un festival din Los Angeles.

  Ioana-Cheregi--Catherine-zeta-jones

  Catherine Zeta Jones de România
  Ioana este la începutul carierei profesionale, iar performanţele actoriceşti nu-i pot fi comparate, încă, cu ale mult mai celebrei actriţe britanice Catherine Zeta Jones, dar asemănarea fizică dintre cele două este izbitoare. “Recunosc că multă lume m-a asemănat cu celebra actriţă, şi culmea că şi mamei mele, cu care seamăn foarte mult i se spunea la fel. Mi-amintesc că de ziua mea am primit un tablou ce înfăţişa un autoportret al Catherinei şi nu puţini au fost cei care îmi spuneau ce bine am ieşit, lucru care mă amuza dar mă şi flata enorm”, îşi aminteşte actriţa.

  Acesta este şi motivul pentru care Ioana a fost distribuită în musicalul Chicago (n.r. spectacol prezentat în cadrul Galei Hop 2013), acolo unde joacă rolul care i-a adus starletei de la Hollywood un Oscar, în 2003, pentru cea mai bună actriță în rol secundar.

  I-a cucerit pe sătmăreni în „Autobahn”
  Cea mai recentă piesă în care talentata actriţă a putut fi văzută „la lucru” de către sătmăreni a fost “Autobahn”, unde a evoluat alături de actorul Andrei Stan. O poveste de dragoste a unui cuplu în patru ipostaze diferite, comice de altfel dar tragice în esenţă, unde cei doi își reiau drumul și povestea pe autostrada vieții. O poveste dintre un bărbat și o femeie, o mașină, adevăr, minciună, orgoliu, timiditate, neputință, iubire, viteză… toate pe autostrada vieții.

  Nicolae Ghişan

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE