More


  Un sătmărean din zece, plecat la muncă în străinătate

  - Advertisement -

  exod

  Circa 10 la sută din populația județului este plecată în străinătate. Cei mai mulți au plecat la muncă, nemulțumiți de câștigurile salariale. Îngrijorător este faptul că cei care aleg drumul Occidentului sunt cei care fac parte din categoria persoanelor active pe piața muncii.

  Tinerii sătmăreni, transformaţi în migranți
  Marius are 27 de ani și de aproape trei ani de zile locuiește și muncește în Marea Britanie. A încercat să își găsească un loc de muncă în Satu Mare, dar nu a reușit. Imediat ce a terminat facultatea la Timișoara, s-a întors în județ, crezând că dacă nu trebuie să plătească chirie, chiar și cu un salariu mediu, va reuși să se angajeze. În schimb, piața muncii nu a avut prea multe de oferit tânărului absolvent. Lipsa locurilor de muncă în domeniul pe care l-a absolvit, remunerația mai mult simbolică, dar și cererea obsesivă de experiență din partea angajatorilor, au făcut ca Marius să caute alte soluții. A plecat pentru început în Irlanda, iar apoi, împreună cu prietenii, a ajuns la Londra. Încă tot nu lucrează în domeniul în care s-a calificat, dar câștigă peste 1.200 de lire sterline, suficienți bani să nu își mai facă griji pentru plata chiriei și a facturilor.

  Italia, Franța și Marea Britanie, țări “adoptive”
  Povestea lui Marius nu este una singulară. Peste 30.000 de sătmăreni au părăsit țara pentru a-și găsi un loc de muncă mai bine plătit în Occident. Cei mai mulți care au ales calea străinătății au ajuns în Italia. Peste 9.500 de sătmăreni sunt plecați temporar sau de peste 10 ani în Peninsulă și contribuie la Produsul Intern Brut al Italiei. Franța se bucură și ea de forța de muncă a 6.394 de sătmăreni, iar în Portugalia, dar și în Marea Britanie, lucrează peste 2.000 de sătmăreni, printre care și Marius. Iar acestea sunt doar datele oficiale. Zecilor de mii de sătmăreni înregistrați ca emigranți li se adaugă cei care au părăsit țara fără forme legale.

  Statistica devine cu adevărat îngrijorătoare dacă ne uităm la mediile de vârstă ale celor plecați. Cei mai mulți sunt tineri, la fel ca și Marius, aflați la începutul carierei. Ca procent, 80 la sută dintre cei 30.022 de sătmăreni care au părăsit județul sunt cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani. Iar adulții își iau cu ei și copiii. Astfel, 3.728 de minori până în 15 ani sunt plecați în străinătate. Lor li se adaugă alte peste 5.000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani.

  S-ar reîntoarce, dacă economia ar funcţiona
  Marius ar vrea să se întoarcă în țară. Lucrează în Marea Britanie până va reuși să strângă banii necesari deschiderii unei afaceri pe cont propriu. Ca și el sunt alți 17.276 de sătmăreni care au declarat că sunt plecați doar temporar din țară și că se vor întoarce. În schimb, pentru aproape 13 mii de sătmăreni, țările adoptive au devenit încet acasă.

  Exodul forței de muncă lovește puternic în economia județului, mai ales că, din 1992, Satu Mare a intrat într-un proces accentuat de îmbătrânire demografică. Datele Institutului Național de Statistică au arătat că ponderea populației tinere este tot mai mică, în timp ce crește cea a populației vârstnice. Sporul demografic negativ este dat de scăderea natalității și de migrația externă, iar situația adâncește problemele economiei naționale.

  Silvia Spanciu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img