More


  Boace cu păsat şi hribi, delicatesele de post din Ţara Oaşului

  - Advertisement -

  boace-cu-pasat2

  Alături de pălincă şi ţâpurituri, boacele – delicioase sarmale cu păsat şi hribi (ciuperci), sunt o confirmare a faptului că, în ciuda influenţelor din Occident, în Ţara Oaşului tradiţia se respectă. Deşi aparent banală, prepararea boacelor cu păsat primeşte ceva în plus de la fiecare dintre gospodinele care ştiu că la orice prilej, de bucurie sau necaz, nu poate să lipsească oala cu boace.

  Cu atât mai mult cu cât suntem în Postul Paştelui acest delicios preparat îşi va face loc, suntem siguri, şi în lista de meniu a cititorilor noştri. Boacele pot fi pregătite şi cu carne, afumătură sau orez, dar cele de post cu păsat şi ciuperci sunt renumite, fiind pregătite după o reţetă veche de 100 de ani. Pe lângă păsat şi hribi, în boace se mai pun ceapă, pătrunjel, un pic de ardei, puţin orez, poprică (boia), tiper (piper), sare şi ulei. Două dintre expertele preparării acestor delicatese sunt mătuşa Floare Finta, declarată tezaur uman viu, şi mătuşa Floare Hotca, luminător al satului.

  “Se spală păsatul, după care se taie ceapa mărunt şi se pune la prăjit. După ce s-a prăjit ceapa, peste ea se pune poprica şi se adaugă peste păsat, iar apoi se pun hribele, pătrunjel verde, piper, bulion, o ceapă tăiată nefriptă şi, ca să-i dăm un gust şi mai bun, puţină «vegeta». După aia se umplu sarmalele şi se aşază la fiert”, îşi dezvăluie mătuşa Floare Hotca reţeta-minune.

  boace-cu-pasat1

  După ce se pregăteşte, compoziţia se umple în foi de varză cât mai mici şi bine îndesate, după ce în prealabil a fost pregătită, şi se aşază în oală, care stă pe foc circa o oră, o oră şi jumătate, în funcţie de preferinţe.

  „Asta îi reţetă de când am fost eu mică, de la mama, aşa se făcea atunci, de post. Când nu era post făceau cu carne. Toată duminica făcea sarmale mama, făcea şi altfel de mâncare”, mărturiseşte mătuşa Floare Finta, în vârstă de 83 de ani.

  Pierdut în negura timpului, obiceiul preparării boacelor cu păsat s-a păstrat nealterat în Ţara Oasului, iar localnicii ştiu că savuroasele bucate sunt şi mai gustoase alături alături de pâine de mălai, şi bineînţeles, după ce a fost gustată o pălincă de prune de Oaş.

  Boacele cu pasat pot fi mâncate şi când nu-i post, mai spune Floarea Hotca, iar în locul hribelor poate fi folosit morcovul răzuit. Deci, carnea nu-i obligatorie, ba chiar e mai sănătos fără carne, iar acesta este, după câte se pare, şi secretul sănătăţii de fier a oşenilor.

  Mâncare tradiţională pentru oşeni, boacele nu lipsesc, prin urmare, nici din meniul oaspeţilor ce poposesc în Ţara Oaşului venind din ţară sau străinătate, dar nici de pe masa localnicilor care chefuiesc la o nuntă, îi plâng la înmormântări pe cei dispăruţi, sau în post, când devine felul de bază.

  Nicolae Ghişan

  boace-cu-pasat4  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img