Da’ statutul juridic ?conferinta

23.03 a.c., ora 12:00, Sala Mică a Palatului Administrativ: Conferinţa Judeţeană a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria”, filiala Satu Mare – de fapt, a fost prezentată ca “Adunarea generală anuală”. Printre cei prezenţi, oameni trecuţi de multă vreme de prima tinereţe, dar şi câţiva uşor mai tinerei şi cu ceva mai multă putere de muncă.

Oamenii se asemănau între ei: toţi militau pentru cultul patriotismului şi al respectului cuvenit eroilor neamului. Şi pe bună dreptate !… Frumoasă şi măreaţă activitate, în ziua de azi, când valorile sunt relative şi foarte discutabile. Ordinea de zi a cuprins: analiza activităţii desfăşurate de filiala sătmăreană şi de membrii Consiliului Director, planul de activitate anuală, bugetul de venituri şi cheltuieli, bilanţul contabil şi al contului, aprobarea acestuia… Invitat de onoare: general (rez) Dan Şerban, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale.

S-au spus cuvinte mari: “România nu a luptat niciodată pentru a-şi însuşi un petec de pământ, ci mereu pentru libertatea gliei şi a neamului strămoşeşti !!” Se cuvine a fi pomenită organizarea şi etalarea tipic militare a Conferinţei, prin felul exact de a vorbi şi a spune lucrurilor pe nume – nu, uniforme militare n-au fost. Până şi aşa-zisul bilanţ contabil, prezentat de un domn locotenent-colonel în retragere, în vârstă de 91 ani (!), Ioan Bălănescu, a inclus o trecere în revistă, fără cusur şi foarte detaliată, a tuturor realizărilor şi cheltuielilor pe care le-a înregistrat Asociaţia în anul precedent.

“Pe eroismul, patriotismul şi jertfa multor români, adesea necunoscuţi, s-a ctitorit România de astăzi !”. Atmosfera era plăcută şi incitantă pentru cei prezenţi şi pentru cei cu înclinaţie şi simţăminte patriotice. In pofida faptului că nu are un statut juridic (!), asociaţia a reuşit să se facă remarcată la nivel judeţean (…). Are în jur de 150 de membri, dar necotizanţi. Mai numără o sponsorizare, de Doamne-ajută – 300 lei şi…gata. Fără niciun pardon, cei implicaţi par a-şi desfăşura activitatea ca într-un “Cerc de ikebana patriotică” de pe lângă Casa Copiilor. Şi anul acesta fac 25 de ani de la înfiinţare !! Statutul juridic ar schimba complet desfăşurarea şi activitatea asociaţiei; ar putea beneficia de ajutoare financiare pentru îndeplinirea a diverse proiecte, cu un substanţial efect social.

A mai fost pomenită şi ideea voluntariatului şi a includerii unor lecţii cu specific patriotic în liceele din judeţ; atragerea elevilor şi a tinerilor spre activităţi de profil.

Aproape toate bune şi frumoase… Dar totuşi: să n-ai statut juridic ? de 25 de ani ?!?

Sorin Stan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts