More


  Fantoma Cetăţii din Ardud

  - Advertisement -

  fantoma-ardud2

  Una dintre cele mai interesante şi pline de mister legende din Transilvania este şi cea a Cetăţii bântuite de la Ardud. Fata principelui Francisc Rakoczi ar fi fost blestemată de către tatăl său fiindcă a divulgat secretul cetăţii unui ofiţer austriac iar sufletul ei încă bântuie prin cotloanele cetăţii.

  Localnicii cred că fata lui Rakoczi trăieşte şi azi în pivniţă
  Una dintre cele mai vechi cetăţi din judeţul Satu Mare îşi datorează popularitatea turistică unei legende care o are în prim-plan pe fata principelui Francisc Rakoczi. În jurul Cetăţii Ardud s-au ţesut multe legende legate de figura istorică a lui Francisc Rakoczi al II-lea, printre care şi tunelul sau pivniţa întunecată, cum i se spune în legenda care făcea legătura între Cetatea Ardud şi Castelul din Carei. Pentru că nu-şi puteau explica modul în care curuţii reuşeau să-i învingă pe austrieci, aceştia au recurs la un şiretlic: după multe consultări au trimis familiei Francisc Rakoczi al II-lea un ofiţer chipeş care să o seducă pe fata principelui.

  fantoma-ardud3

  La scurt timp prinţesa Vilma s-a îndrăgostit de ofiţer şi i-a divulgat taina tunelului. Cuprinsă de remuşcări fata i-a povestit a doua zi tatălui ei ce s-a întâmplat,dar era prea târziu fiindcă soldaţii austrieci au venit să-l aresteze pe tatăl fetei. Ca printr-o minune principele a reuşit să intre în tunel nu inainte de a-şi blestema fiica. Fata principelui trăieşte şi astăzi în tunel. Legenda spune că tânărul care vrea să o dezlege de blestem trebuie să sărute de trei ori toate cele trei chipuri ale fantomei ce apare în prima fază în chip de şarpe apoi în chip de broască şi în final în chip de mireasa plângând.

  În continuarea legendei se spune că tânărul după ce a trecut examenul cu cele trei fantome trebuie s-o urmeze în pivniţă. După care prinţesa îi arată tot tezaurul compus din arme, aur, argint şi nestemate .În tot acest timp de la începutul ritualului şi până la sfârşit tânărul nu are voie să privească înapoi pentru că se preface în stâncă de piatră. Legenda mai spune că până nu va fi dezlegată de vreun tânăr fata principelui nu are voie să se pieptene şi să se spele decât o dată de an (în noaptea de Înviere –Paşti).

  Vilma poate să se mărite până când nu-şi va coase rochia de mireasă (cămaşa) dar într-un an nu poate coase mai mult de şapte împunsături. Şi astăzi sunt localnici care spun că în nopţile senine cu lună plină se aud din tunelul Cetăţii murmure care seamănă cu un fel de tânguire. Ei cred că fata lui Rakoczi trăieşte şi azi în pivniţă. Se povesteşte că ar fi existat multe încercări de a o dezlega de blestem, dar nici un tânăr nu s-a întors din pivniţă.

  fantoma-din-ardud5

  Din legenda care circulă azi în zona Codrului se spune că fata principelui i-a divulgat ofiţerului secretul pivniţei cum că tatăl ei şi-a inversat potcoavele calului cu care circula prin tunel pentru a nu fi prins de duşmani.

  „Şerpoaica” din Ardud
  Prinţesa Şerpoaică a Ardudului medieval a prins viaţă şi într-o carte scrisă de o tânără scriitoare din Satu Mare, Karina M. Vlad, stabilită în Portugalia. În cartea intitulată sugestiv “Şerpoaica” scriitoarea ne aşează în faţa ochilor legenda unei cetăţi transilvănene, o legendă care alunecă uneori în basm, alteori în populara literatură fantasy. O legendă despre Ardud, despre regiune şi oameni, despre credinţe şi valori. O legendă despre dragoste şi război, despre supranatural şi lumesc, despre conflict şi izbăvire.

  Nicolae Ghişan

  fantoma-ardud  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img