More


  Judecăţile alegătorilor

  - Advertisement -

  Frământările politice românești din ultimele luni, iscate de faimosul dosar al „ Referendumului„ au creat o imagine nefastă și o lipsă de încredere în ochii alegătorilor în ceea ce privește clasa politică românească. Ameninţările din vremea Referendumului anunțau palid, dar sigur, o „apocalipsă” în viața politicii românești, materializată în amenințări de genul: “ Voi, toți sunteți pușcăriabili “ sau referirile la demnitarii aflați în anumite funcții parcă se concentrau atunci în cuvintele, luate la figurativ, desigur, : “ Mă, io te-am făcut, io te omor ! “. Alegătorii nu prea au înțeles atunci, în vremea Referendumului, semnificația acestor amenințări, care, la prima vedere păreau banale.

  Mulți români au mers atunci la Referendum, mai ales pensionarii, motivați de faptul că le-au fost ciopârțite pensiile și salariile. Nemulțumirea celor din popor ținea mai degrabă de condiția de supraviețuire precară a multor cetățeni. Mulți alegători au rămas consternați și nemulțumiți când au aflat că ei trebuie să ” peticească “ găurile din bugetul statului cu: 5, 10, 20 sau 30 de lei. Adică, după 20 de ani, dintr-o dată, unii au devenit excesiv de justițiari. După atâția ani, în care unii demnitari “au închis ochii” și au fost indirect complici la ororile gestionării defectuoase a bugetului sau a jecmănirii acestuia, au început arestările și judecățile, care continuă până în zilele noastre. Impactul asupra alegătorilor a fost uluitor…spre deliciul mijloacelor de comunicare în masă. Încet-încet frica și nesiguranța au pătruns în mintea oamenilor de rând, care au constatat că voturile lor au creat niște lideri ai haosului.

  Din păcate, printre acești condamnați au existat și există oameni care au acționat cu bună intenție și-au căzut în plasa unui vid legislativ sau a unor scenarii politice. Decidenții noului sistem social de tip capitalist nu au creat un cadru legal riguros menit să prevină astfel de anomalii, dar și să evite “acumulările sălbatice” de capital. Cu bună știință, unii au lăsat, de-a lungul zecilor de ani, să se producă ilegalități și implicit fraude, fără ca acestea să fie demascate încă “din fașă”. Adică, oamenii din popor au constatat ce se întâmplă în scumpa noastră Românie, dar cei care trebuiau ”să pună piciorul în prag “ s-au uitat peste gardul indolenței. Vreme îndelungată , oameni din popor invocau proverbul: “ Țara arde și baba se piaptănă ! Nu discutăm de marile fraude sau ilegalități săvârșite de alți condamnați, care și-au adaptat acțiunile numai și numai în favoarea lor. Până și sindicaliștii semnalau în presă acest aspect al “cadrului legal aservit”.
  În actualitate, potențialii alegători discută deja de viitoarele alegeri. În urma unor discuții din spațiul public, la care am asistat involuntar, am constatat că atenția potențialilor alegători este îndreptată asupra noilor candidați, care apar acum pe scena politică românească. Aceștia sunt supuși unor judecăți de valoare foarte exigente. Alegătorii caută informații pe Internet despre noile personaje, care au fost selectate de către partide să intre în campania electorală. Unii nu vor să mai meargă la vot, convinși că din urnă oricum “ iese cine trebuie “, iar alții dimpotrivă vor să se impună și să schimbe ceva în viața țării prin votul lor. În mintea multor alegători s-a creat o mare confuzie, iar politicienii vor avea mult de lucru în următoarele luni, indiferent de culoarea politică, pentru recâștigarea onoarei și încrederii acestora în fața electoratului.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img