More  Necesarul de teatru

  - Advertisement -

  autobahn

  Avem nevoie de teatru?
  Îşi pun această întrebare mii de profesionişti din domeniu, dezamăgiţi în speranţele lor, dar şi milioane de oameni, obosiţi de teatru.

  De ce avem nevoie de teatru?
  Pentru că în anii când scena este nesemnificativă în comparaţie cu pieţele oraşelor şi teritoriile statelor se joacă autentice tragedii din viaţa reală.

  Ce este teatrul pentru noi?
  Loje şi balcoane aurite, fotolii de catifea, culise murdare, voci forţate sau invers – boxe negre, împroşcate cu noroi şi sânge, în care sunt o mulţime de trupuri goale înfuriate.

  Ce ne poate spune teatrul?
  Totul! Teatrul ne poate spune totul! Şi cum trăiesc zeii în cer, şi cum deţinuţii suferă în grote, şi cum patima te înalţă, şi cum iubirea te omoară, şi cum nu este nevoie de omul bun, şi cum minciuna domină, şi cum oamenii trăiesc în apartamente, iar copiii în tabere pentru refugiaţi, şi cum în pustiu se întorc, şi cum au loc despărţirile de cei dragi. Teatrul a fost şi va rămâne pentru totdeauna.

  Pentru că numai teatrul, dintre toate artele, înseamnă: cuvântul din gură-n gură, privirea din ochi în ochi, gestul din mână în mână, de la corp la corp. El nu are nevoie de mijlocitor, între om şi om – partea transparentă a luminii, nu aparţine nici sudului, nici nordului, nici estului şi nici vestului. De felul lui, teatrul este lumina care pătrunde peste cele patru părţi şi instantaneu este recunoscut de orice om, învrăjbit sau prietenos. Avem nevoie ca teatrul să fie diferit.

  Şi dintre toate formele posibile ale teatrului vor fi solicitate, înainte de toate, cele arhaice. Teatrul de forme ritualice nu trebuie combătut cu teatrul popoarelor civilizate. Cultura laică este golită de conţinut, informaţia culturală schimbă entităţile simple între ele, spulberând speranţa întâlnirii cu ele. Teatrul e deschis. Intrarea e liberă. Lăsaţi naibii gadgeturile şi computerele – mergeţi la teatru, ocupaţi locurile de la parter, de la balcon, daţi ascultare cuvântului, priviţi pe viu personajele – în faţă aveţi teatrul, nu-l nesocotiţi şi nu-l lăsaţi să treacă neobservat, căci viaţa trece foarte repede. Orice fel de teatru este necesar.

  Şi doar de un teatru nu avem nevoie – teatrul jocurilor politice, teatrul „capcana” politică, teatrul politicienilor, teatrul politicii… Teatrul terorii zilnice – personal şi colectiv, teatrul cadavrelor şi teatrul sângelui în pieţe şi pe străzi, în capitale şi în provincii, între religii şi grupuri de etnici.

  Această descriere multifuncţională şi eterogenă a teatrului îi aparţine regizorului rus Anatoli Vasiliev, unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru europeni contemporani. Este fondatorul „Şcolii de Artă dramatică” din Moscova.

  Pentru Vasiliev, jocul actorului este un proces fără început şi sfârşit – actorii trăiesc în teatru şi formează o comunitate pe toată perioada desfăşurării repetiţiilor.

  Ca atare şi drept urmare, cu speranţa poftei şi interesului pentru teatru, Duminică, 27 martie, ora 18.00, la Casa de Cultură – sala mică (Amfiteatru), are loc spectacolul AUTOBAHN, sub egida Campaniei „Artiştii pentru artişti”. În acest fel, Teatrul de Nord Satu Mare se alătură campaniei naţionale, iniţiată în 2002 şi susţinută de UNITER. Este vorba de un program anual, cu derulare continuă, care are ca punct de vârf intervalul martie-aprilie. Scopul acestui demers este acela de a sensibiliza opinia publică în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de existenţă şi sănătate din toată ţara. Spectacolul Teatrului de Nord care va participa la acest program este AUTOBAHN de Neil LaBute, regia Laura Moldovan.

  Suma provenită din vânzarea de bilete va fi redirecţionată către FONDUL DE SOLIDARITATE TEATRALĂ.

  MODALITĂŢILE DE PARTICIPARE A DONATORILOR FINANCIARI LA CAMPANIA „ARTIŞTII PENTRU ARTIŞTI” SUNT:

  • Sponsorizări dedicate Campaniei

  • Donaţii în contul Campaniei

  • formularul de 2 % din venitul global

  • cumpărarea de bilete (donaţii medii sau mici) pentru vizionarea spectacolului de caritate, organizat în fiecare an ca punct central al campaniei.

  Contul Campaniei „Artiştii pentru artiști”

  Fondul de Solidaritate Teatrală

  cod IBAN RO40RZBR0000060007801286 deschis la Raiffeisen Bank, Agenţia Piaţa Amzei.

  Sorin Stan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts