„Punţi de lumină”, a 16-a oară la Târgu Mureş!Ce nume frumos: „Punţi de lumină”, cu o preşedintă harnică, Mariana Cristescu, ce realizează pentru a 16-a oară această amplă manifestare culturală. Desigur, împreună cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, cu filiala Mureş a Ligii Scriitorilor şi cu Despărţământul Central al „ASTREI”- în sala „Tonitza” a Hotelului Continental din Tg. Mureş. M-am întrebat: De ce acolo se poate? Hotel, sală, masă, parcare, atmosferă de înaltă ţinută ştiinţifică, fără iz politic. Nu a lipsit momentul omagial, in memoriam avocat Nicolae Dan Cetină, traducător şi jurnalist de excepţie, vernisajul expoziţiei de pictură Marcel Naste şi noutăţi editoriale ale scriitorilor: Nicolae Băciuţ, Mariana Cristescu, Lazăr Lădariu, Valentin Marica, Teodor Curpaş, Răzvan Ducan (Tărnăveni), Pr. Dr. Silviu Negruţiu, Ioan Sabău Pop, Dimitrie Poptămaş, Ileana Sandu, Anca Sârghie (Sibiu), Laurian Stănchescu (Buc.), Ilie Şandru (Topliţa), Pr. Dr. Nicolae Ghe. Şincan, Adriana Târnoveanu (Braşov). Frumoase recitaluri de muzică şi poezie intercalate cu expoziţia de carte nouă organizată de Librăria „M. Eminescu” prin Elena Horvat.

Surpriza plăcută a fost prezenţa activă a preşedintelui Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, comentatorul Doru Dinu Glăvan, cunoscut comentator de la Radio Bucureşti, care împreună cu col. Gh. Mărieş din Satu Mare, au constituit musafirii de onoare, alături de Nelu Stan – filiala Caraş Severin a UZP.
Programul de o zi, cea de 25 martie, a adus în partea a 2-a, un public de peste 80 persoane, iubitori de poezie şi cultură. Am avut prilejul de a fi părtaş, alături de realizatorul emisiunii culturale radio – în direct cu Asociaţia Românilor din Austria, de la Graz, cu impresiile mele despre această manifestare, unică în România. Presa literară a avut acces liber pe tot parcursul zilei. Evenimentul zilei l-a constituit scriitorul, publicistul, directorul ziarului „Cuvântul liber”, dl. Lazăr Lădariu, fost deputat în Parlament, Cetăţean de onoare a multor oraşe, care a văzut lumina zilei exact cu 77 de ani în urmă, de ziua Bunei Vestiri! Frumoasă vestire – a unui scriitor remarcabil, cu premii la nivel de ţară şi special pentru cartea „Veghe” de peste 700 pagini, o adevărată istorie vie a românilor.

Ce cuvinte impresionante s-au rostit acolo, câtă dragoste s-a emanat, de ţară, de neam şi de limbă! S-a evocat Nichita Stănescu ce vedea viitorul poeziei exact întoarcerea către Eminescu, adică o poezie care să aibă, obligatoriu, destinatar!

Am aflat că 28 iunie, ziua în care Eminescu a fost încătuşat în 1883, a devenit „Ziua jurnalistului”, zi ce se va sărbători în fiecare an, începând cu 2016!

Impresiile mele şi ale participanţilor despre buna organizare rămân la superlativ, exact ca şi cele despre curăţenia, ordinea şi armonia ce domnesc în acest frumos oraş Tg. Mureş! Şi asta datorită oamenilor, culturii şi educaţiei ce domneşte aici! Blocuri îngrijite, vopsite în culori armonioase, construcţii curajoase, parcuri îngrijite, străzi măturate şi spălate, trotuare pavate, circulaţie dirijată impecabil, instituţii frumoase, clădiri – monument ce ies din comun, magazine bine organizate, parcări de tot felul, zonă industrială şi… mai presus de orice, oamenii ospitalieri, cu bun simţ şi mândri de realizările oraşului lor. Doamne, ce zonă minunată, de vis, cea a Teatrului şi a Catedralei! Şi… iată că se poate! N-am privit nimic cu invidie, ci cu admiraţie”.

Teodor Curpaş

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts