More

    Sărbătoarea Învierii și a speranței, la Calvaria

    Mesajul transmis a fost acela de a împărți, cu ceilalți, lumina inimii noastre

    IMG_8381

    A avut loc sărbătoarea Învierii la biserica Calvaria din Satu Mare. Părintele Iulian Budău a fost cel care a celebrat slujba, iar, ca în fiecare an, sute de credincioși au luat parte la  ceremonie. Liturghia Învierii a început la ora 22.00, în fața bisericii.

    Înainte de începerea slujbei a avut loc ritualul pregătirii luminii pascale, în fața bisericii. Preotul, împreună cu ministranții, au fost cei care au luat parte la acest ritual. Între timp, credincioșii așteptau în biserică, cu lumina stinsă, și cu lumânări în mână ca preotul să intre și să le dăruiască lumina lui Cristos.

    După câteva minute, în biserica scufundată în întuneric, preotul a adus lumina sfântă, alături de ministranți. Sutele de credincioși, cu bucurie în suflet și zâmbete pe buze, și-au dăruit unii altora lumina lui Cristos. Pe lângă cuvintele pline de învățături și iubire ale părintelui Budău, liturghia a fost una plină de momente celeste create de corul bisericii, alături de sutele de credincioși din biserică.

    IMG_8391

     La final, a avut loc sfințirea coșurilor, însă cel mai important a fost faptul că, înainte de a împărți bucatele din coș, oamenii au înțeles că, întâi, trebuie să împartă lumina din inimile lor.

    Papa Francisc a transmis un mesaj tuturor celor care sărbătoresc paștele în această perioadă: “Vedem și vom continua să vedem probleme. Vor fi întotdeauna acolo. Să nu lăsăm întunericul și frica să ne abată și să pună stăpânire pe inimile noastre.”

    “Sărbătoarea paştelui ne proiectează acest viitor plin de speranţă: Iubirea milostivă a lui Dumnezeu. Ne putem gândi în acest context la Tatăl care-l aşteaptă acasă şi-l primeşte cu iubire milostivă pe fiul risipitor sau la Isus aplecat cu îndurare asupra păcătoşilor, cărora le spune: „Nici eu nu te condamn; mergi, de acum să nu mai păcătuiești!” (In 8,11) Într-adevăr, Dragi Fraţi şi Surori, a venit din nou timpul pentru ca Biserica să-şi asume proclamarea veştii celei bune a iertării. Cu toate că am fi îndreptăţiţi să spunem: „întotdeauna a făcut acest lucru”! Dar, am crezut oare că vestea bună a mântuirii ni se adresează nouă? Acceptăm oare că toţi avem nevoie de îndurarea lui Dumnezeu?

    IMG_8385

    Dumnezeu ne iubeşte – din prima clipă a existenţei noastre – cu dragoste milostivă. Doar cu greu putem să acceptăm şi nu înţelegem, la fel cum nici apostolii nu au înţeles, că Isus a trebuit să învie din morţi. Dar mormântul gol i-a pus pe gânduri. … Aşadar acest lucru l-au prezis profeţii! Căci nu putea rămâne în mormânt, trupul său nu putea fi sortit pierii, ci trebuia să învie, pentru a domni în vecie, chiar şi asupra morţii! …Aceasta înseamnă că va domni asupra casei lui David în vecii vecilor! … Aceasta a făcut-o iubirea milostivă a lui Dumnezeu – PENTRU MINE! PENTRU NOI!, aşa cum subliniază Sfântul Părinte în anul sfânt extraordinar al Milostivirii.

    Evenimentele Învierii nu cuprind acuzaţii, reproşuri, doar bucurie, pace şi uimire. Isus nu le reproşează nici măcar o singură dată ucenicilor săi laşitatea, nici măcar un „doar v-am spus că..!” nu-i iese din gură. Doar îi salută: „Pace vouă!” Îi încurajează „Nu vă temeţi!”. Sau dacă întreabă ceva, se interesează de un singur lucru: „Mă iubeşti?”…Şi să fim convinşi că nici astăzi nu procedează altfel!

    IMG_8388

    Dragi Fraţi şi Surori! Să-L primim în vieţile noastre pe Cristos cel înviat. Să învăţăm de la El umilinţa, ascultare, blândeţea şi, înainte de toate, milostivirea, care este temelia comuniunii în iubire.

    Cu aceste gânduri vă doresc tuturor un Paște fericit, plin de bucurii.

    Cristos a înviat!”, este o parte din pastorala transmisă de episcopul Eugen Schönberger  tuturor creștinilor.

    Aproximativ 2 miliarde de creștini din întreaga lume, catolci și protestanți, serbează astăzi Paștele.

    IOANA SIMION

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE