Satu Mare, locul III la proiecte europeneproiect

Județul Satu Mare se clasează pe locul al III-lea când vine vorba despre proiecte cu finanțare europeană. În urma județelor Cluj și Bihor, dar în fața județelor Maramureș, Sălaj sau Bistrița Năsăud. Datele aparțin Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest și au fost făcute în raportul pe semestru al II-lea al anului trecut.

În top la nivel  regional
Raportul pe semestrul al II-lea 2015 al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest arată că: ”Distribuţia contractelor în interiorul regiunii denotă o concentrare la nivelul judeţelor Cluj
şi Bihor, cu observaţia că cele mai multe proiecte având ca obiect investiţii pentru producţie au avut locaţia de implementare în judeţul Bihor”, se arată în sursa citată. Concret, la nivelul județului Cluj au fost înregistrate 303 proiecte, iar la nivelul județului Bihor au fost înregistrate 226 de proiecte. Județul Satu Mare are 149 de proiecte, urmat de Maramureș – 129, Sălaj – 102, respectiv Bistrița Năsăud – 52.
Din punct de vedere financiar, ierarhia se modifică, deoarece proiectele cu valoarea cea mai mare sunt cele care au presupus investiţii în noi tehnologii. În acest top, județul Bihor este pe primul loc cu 282 milioane lei, urmat de Cluj – 205 milioane lei, Satu Mare – 138 milioane lei, Maramureș – 107 milioane lei, Sălaj – 80 milioane lei și Bistrița-Năsăud – 67 milioane lei.

Regiunea Nord-Vest
Regiunea Transilvania de Nord (Nord-Vest) este una dintre cele opt regiuni de dezvoltare din România şi este compusă din şase judeţe: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Suprafaţa regiunii este de 34.159 kilometri pătraţi, ceea ce reprezintă 14,32% din suprafaţa ţării, cu o populaţie de 2.730.132 locuitori. Cele mai importante oraşe ale regiunii sunt Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Zalău, Satu Mare şi Bistriţa. Acestea sunt considerate poli regionali de dezvoltare economică şi oraşe cu un patrimoniu cultural şi istoric deosebit.

Ciprian Bâtea

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts