More


  Traiul vârstnicilor s-a scumpit

  =

  Datele statistice arată că nivelul de trai al vârstnicilor s-a deteriorat, iar preţurile au crescut determinând scăderea puterii de cumpărare a pensionarilor.

  O analiză riguroasă a cauzelor, cel puţin a celor mai importante, se impune, astfel, de la sine.

  Astfel, aceleaşi date statistice confirmă că există diferenţe mari între numărul de pensionari şi cel al salariaţilor la nivelul judeţelor din România, iar pe de altă parte nivelul pensiilor de stat diferă de la un judeţ la altul. În ultima parte a anului trecut cei mai mulţi pensionari au provenit din sistemul de asigurări sociale. Acestea au deţinut, în total, o pondere de 99,9%, în timp ce pensiile de stat au deţinut o pondere de 88,6% din cele de asigurări sociale. 83% din pensiile de stat au fost pentru limită de vârstă, restul fiind pensii anticipate, de invaliditate sau de urmaş.

  Potrivit Institutului Naţional de Statistică, pensia medie lunară, în ultimul trimestru al anului trecut, a fost de 894 de lei, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 de lei. Raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă, cu stagiul complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost, în perioada la care ne referim, de 54%, în scădere faţă de trimestrul precedent cu peste 4 procente.

  Este de menţionat, totodată, că pensia medie de asigurări sociale de stat a variat, în profil teritorial, diferenţa dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei. De pildă, 711 lei în judeţul Giurgiu, 1122 în municipiul Bucureşti.

  Ultimele date statistice ale I.N.S. arată că puterea de cumpărare a pensionarilor, faţă de ultimele trei luni ale lui 2015 a scăzut din cauza creşterii bruşte a indicelui preţurilor de consum ale populaţiei. Acesta a crescut de la 100% la 105%, în timp ce indicele pensiei nominale s-a menţinut la acelaşi nivel.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img