Placa memorială de pe faţada Muzeului de Artă din Piaţa Libertăţii a fost înlocuită şi inaugurată. Evenimentul a avut loc ieri, 4 aprilie, la Muzeul de Artă Satu Mare. Directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, şi preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef au fost cei care au participat la inaugurare.
Anul 1972 a fost momentul în care vechea placă a fost amplasată, iar aceasta a avut scopul de a aniversa un mileniu de atestare documentară a oraşului Satu Mare.
”O placă memorială amplasată pe clădirea Muzeului de Artă în octombrie 1972 marca împlinirea a o mie de ani de la prima atestare documentară a orașului Satu Mare. În vremea în care lucram în media am fost curios să văd ce se întâmplă cu placa aceasta și cât de reală este ea și am aflat cu stupoare că nu există niciun fel de document care să ateste că orașul acesta există din 972, nici cu zece sau douăzeci de ani în urmă. Cu toate demersurile mele de atunci, nimeni n-a vrut să clintească placa aceasta de acolo, și atunci când am ajuns directorul acestei instituții m-am gândit că nu se poate ca pe frontispiciul unei instituții care trebuie să celebreze și să sublinieze acuratețea și acribia, noi să avem o placă fantezistă. Am hotărât să o schimbăm, nu să o distrugem, pentru ea este extrem de relevantă și va fi un exponat important în Muzeul Comunismului prin felul prin care regimul totatalitarist a înțeles să falsifice și să denatureze istoria. Avem și povestea acestei idei, a mileniului Sătmărean, care a fost hotărâtă într-o ședință de partid, și eu spun că adevărul, oricare ar fi el, nu poate face rău nimănui. Și cred că înlocuirea unei plăci mincinioase este un demers cât se poate de natural. Am vrut să dăm acuratețea unui moment de reconsiderare a trecutului nostru. Nu este adevărat, Satu Mare nu a împlinit o mie de ani de la prima atestare documentară, iar cine are o altă dovadă am fi bucuroși să o vedem”, a spus Felician Pop.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, este de părere că sătmărenii au sete de cultură, iar astfel de evenimente sunt bune şi necesare pentru aceştia.
”Am reușit să investim în Muzeul Județean, Muzeul de Artă și alte obiective susținute de Muzeu. Am scris proiecte prin care am reușit, cu fonduri europene, să restaurăm case memoriale, Cuptoarele Dacice de la Medieș. Cultura este importantă pentru noi. Mă bucur că demonstrăm că ne interesează cultura, instituțiile de cultură, oamenii de cultură și, nu în ultimul rând, de sătmăreni, care consumă cultură și care vin în număr mare la evenimentele culturale. Vom pune accent și pe mai departe pe cultură și educație”, a declarat Adrian Ștef.
În locul vechii plăci s-a pus o placă nouă, reprodusă de Aurelian Busuioc, care reprezintă stampa medievală a cetăţii Sătmarului.
Ioana Simion