More  Arnold, omul TRX

  - Advertisement -

  Arnold-Anzik-1

  Anzik Arnold (36 de ani) este considerat unul dintre cei mai titraţi karateka din Satu Mare dar şi omul care a adus în oraşul de pe Someş indoor cycling-ul şi TRX Suspension Training.

  A început să practice karatele la vârsta de 9 ani chiar dacă a fost diagnosticat cu astm bronşic. „ La 13 ani m-am hotărât să practic serios acest sport chiar dacă medicii nu prea erau de acord cu lucrul acesta, eu fiind diagnosticat cu astm bronşic. Primul concurs la care am participat a fost în 1995, în Cupa României, când am terminat pe locul cinci. Am luat atunci un picior în cap de am luat somn iar după ce m-am trezit am dorit să reiau lupta chiar dacă pierdusem acel meci. Pentru mine chiar acest episod a fost factorul care m-a motivat şi ambiţionat şi mai mult”, ne spune Arnold.

  Campion european şi mondial
  În 1996 sătmăreanul a obţinut centura neagră la shotokan ( club Samuraiul), iar examenul de centură s-a desfăşurat la Budapesta. „Pot să spun că mă mândresc cu această centură deoarece am obţinut-o în faţa unor maeştri japonezi” ne spune fălos sportivul. Un an mai târziu a obţinut primul titlu naţional şi nu s-a mai oprit până în 2002, reuşind să devină cel mai bun din ţară la toate categoriile de vârstă, cadeţi, juniori, seniori. A avut peste 500 de meciuri şi a fost cooptat în lotul naţional, ocazie cu care a participat la o serie de competiţii internaţionale. Dintre cele mai notabile performanţe amintim locul III la Cupa Mondială din Florida ( 1998), locul I la Campionatul Mondial interstiluiri de la Oradea (2000), performanţă egalată în 2002 la Budapesta, locul II la Campionatul European ESKU, organizat la Timişoara (2015).

  După ce a terminat, în 2005, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (specializarea înot) a luat o pauză şi s-a dedicat exclusiv vieţii de familie însă din 2009 a revenit în forţă în sport, fiind pionierul antrenamentelor funcţionale în Satu Mare.

  Arnold-Anzik2

  Printre primii care a adus conceptul de TRX în România
  În anul 2009 a adus pentru prima oară în urbea de pe Someş indoor cycling, o formă de antrenament efectuat pe biciclete staţionare care îi obligă pe practicanţi să depună un efort intens. “În cadrul unei clase de indoor cycling un instructor pedalează pe o bicicletă staţionară, în faţa unei săli pline de persoane care utilizează la rândul lor acelasi tip de bicicletă. De cele mai multe ori în sală lumina nu este foarte puternică, muzica este extrem de antrenantă, totul este gândit în aşa fel încât persoanele care practică acest tip de antrenament să fie cât mai motivate. Antrenamentul cardiovascular superior întăreşte inima şi ajută la scăderea pulsului în stare de repaus. Antrenamentul indoor cycling oferă o modalitate foarte bună de tonificare a muşchilor fesieri, muşchilor coapselor şi articulaţiile genunchilor. Obiectivele de scădere în greutate sunt atinse mult mai rapid, pentru că cicilistul arde 400-600 calorii doar într-o sesiune de antrenament de 45 de minute. “ ne explică Arnold. În 2011 a făcut cunoştinţă cu antrenamentele funcţionale, mai exact cu TRX Suspension Training, cel mai nou program în materie de Group Training şi Personal Training. “Este un antrenament funcţional deoarece la fiecare exerciţiu lucrează toate grupele musculare punându-se accent foarte mare pe muşchii stabilizatori ai coloanei şi trunchiului. TRX este un dispozitiv de corzi prinse în tavan, stâlpi, copaci, etc, cu ajutorul căruia putem să lucrăm pentru forţă musculară, masă musculară, stabilitate şi care este de mare ajutor sportivilor de performanţă. Acest tip de antrenament este potrivit pentru oricine, deoarece se poate controla nivelul de rezistenţă şi de dificultate. Este un antrenament perfect atât pentru reabilitare cât şi pentru un program de fitness intensiv”, ne lămureşte sportivul.Arnold este printre primii dn România care a adus acest concept asta după ce în 2011, la Budapesta a obţinut diploma de TRX Suspension Training International Trainer.

  Arnold-Anzik-3

  A pus bazele unuia dintre cele mai apreciate cluburi de sport din oraş
  În 2012 a pus bazele clubului sportiv Energy Kardio Club, care s-a axat pe un concept de viaţă cât mai sănătos. “Activitatea am început-o într-un spaţiu de 60 de metri pătraţi cu 10 biciclete şi 8 TRX-uri şi am conceput un program pentru sportul în masă astfel încât clienţii să poată participa la mai multe tipuri de antrenamente. Pornind de la acest concept am reuşit să progresăm foarte mult, astfel ca după trei ani să avem cea mai mare sală de group training din Satu Mare. Avem o colaborare foarte bună cu specialişti în nutriţie şi alimentaţie astfel că putem să asigurăm un program de nutriţie şi antrenament pentru toţi cei care ne calcă pragul sălii de sport, dovadă că pe zi ce trece numărul doritorilor de mişcare este tot mai mare.” ne spune cu mândrie Arnold.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts