More  Biserici pline de Florii

  - Advertisement -

  florii1

  Sute de sătmăreni au umplut, ieri, bisericile, cu scopul de a participa la liturghia de Florii. Bisericile, atât cele ortodoxe, cât și cele greco-catolice au fost pline de credincioși și evlavie.

  Deși prefigurează o săptămână și un eveniment tragic, această sărbătoare poartă numele de Florii. În această zi, Cristos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii întregii omeniri. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim. Intrarea lui Iisus în Ierusalim este relatată de toţi cei patru evanghelişti, Ioan, Luca, Matei şi Marcu. În Noul Testament se scrie că apostolii au întins hainele lor pe un asin, iar pe ele s-a aşezat Mântuitorul. Acest gest a fost interpretat ca fiind mărturisirea faptului că învăţătura apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinţilor Apostoli simbolizează, astfel, noua haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.

  Catedrala Ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului” s-a dovedit a fi neîncăpătoare iar preotul Cristian Boloș a ținut să le mulțumească credincioșilor pentru prezență și printr-un mesaj pe pagina personală de facebook: ”Florile Bisericii lui Dumnezeu! Iubiti credinciosi, va multumesc pentru dragostea fata de Dumnezeu si fata de oameni de care dati dovada! Azi, de Florii, prezenta dvs la Sfanta Liturghie mi-a inundat sufletul de bucurie! Va multumesc! Va multumesc! La multi ani!”.

  După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului, care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie. Preoții citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, ţinând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii.

  De asemenea, o parte din sătmăreni și-au celebrat, ieri, ziua onomastică. Toți cei care poartă nume de flori au avut ieri parte de o zi senină și de multe urări.

  Este de menționat, totuși, faptul că începând de astăzi am intrat în Săptămâna Mare. Săptămână în care lupta cu noi înșine va fi mai mare, iar bunătatea este cea care trebuie să ne predomine în aceste zile, și nu numai.
  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts