More  Economisirea de energie pe bani europeni

  - Advertisement -

  eficienta-energetica-satu-mare1

  Autoritățile locale, dar și asociaţiile sunt cu ochii pe noile linii de finanțare prin care se vor putea primi bani pentru eficientizarea energetică. Avantajele sunt de departe multiple atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile publice care, fără aceste finanțări, ar putea cu greu să se alinieze cerințelor impuse de Comisia Europeană privind reducerea consumului de energie la clădiri cu peste 80 la sută până în anul 2020.

  Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Satu Mare a făcut câțiva pași importanți pentru obținerea unei finanțări consistente, astfel că mai multe primării din județ și-au manifestat dorința de a-și uni forțele pentru a pune în aplicare planurile privind reducerea consumului și implicit economisirea banului public prin eficientizare energetică. “ADI Zona Metropolitană se află într-un proiect privind eficientizarea energetică la comunele care sunt membere prin schimbarea corpurilor de iluminat din întreaga zonă. Până acum și-au manifestat dorința de a întocmi proiecte în vederea obținerii de finanțări 18 primării, printre care municipiile, Negrești –Oaș și Tășnad. Până acum am reușit să finalizăm 12 studii de fezabilitate și proiecte tehnice și sperăm ca în cursul acestei luni să terminăm și celelalte proiecte ca la deschiderea sesiunii de finațare, în luna mai, să depunem toate proiectele. Valoarea unui proiect afferent unei comune mijlocii se ridică la aproximativ 400.000 de euro. Din care finanțarea primăriei este de numai 2%“, a explicat Gheorghe Rentea, managerul ADI Zona Metropolitană Satu Mare.

  Informațiile privind aceste planuri de eficientizare energetică și sursele de finanțare sunt în completare, însă atât autoritățile publice, cât și agenții economici au nevoie de date pertinente pentru a întocmi din timp proiectele privind atragerea banilor în județul Satu Mare.

  În acest sens, în sprijinul sătmărenilor, Asociația Economică Germano-Română pentru Regiunea Nord Vest (DRW) și Asociația Camera Meșteșugarilor, în colaborare cu Clusterul de Eficiență Energetică “ZEPHER” din Oradea, Primăria Satu Mare – ADI Zona Metropolitană și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) au decis organizarea unei conferințe având tematica “Eficiență Energetică în Industrie și în Clădiri în Nord-Vestul României”. Evenimentul a avut loc ieri de la ora 10:00 în Satu Mare cu participarea reprezentantului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei ( ANRE) Nagy Zoltan, managerului ADI Zona Metropolitană Satu Mare Rentea Gheorghe și a președintelui Clusterului de Eficiență Energetică “ZEPHER” din Oradea, Constantin Jurca. Organizatorii, Asociația Economică Germano-Română pentru Regiunea Nord Vest (DRW) reprezentată la eveniment de vicepreședintele Tiberiu Markos, au dorit în felul acesta să îi invite pe toți cei interesați de reducerea consumului și eficientizarea energetică la un dialog în vederea conturării unor direcții concrete privind pașii care trebuie realizați pentru ca și județul Satu Mare să se alinieze cerințelelor europene.

  Din păcate, marii consumatori de energie sunt reticenţi la investitii în eficiență energetică, cu toate că Uniunea Europeană face eforturi notabile pentru a promova acest procedeu atât în sectorul public cât și în sectorul privat, cu scopul final de a economisi procente importante din consumul de energie cât și pentru a proteja mediul înconjurător.

  Alexandra Ardelean  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts