More


  În prag de „Înviere”, un gând bun pentru IPS Iustinian!

  =

  Înalt Prea Sfinţitul Iustinian şi-a dăruit mai mult de 75 de ani Bisericii, Lui Dumnezeu şi credincioşilor. Viaţa aceasta, de fapt, nu se măsoară în ani. Poate în „Golgote”, în rugăciune, misionarism şi duhovnicie.
  Din cele 191 de caiete, fiecare de 340 de pagini, la finele lui 2015, prin grija unui inimos jurnalist băimărean, s-au scos caietele 186 şi 187 la tipografie, caiete îngrijite, de mare ţinută, demne de titlul „Reflecţii din ca-ietele arhiepiscopului Iustinian”.

  Am avut fericirea să fiu în preajma IPS Iustinian de câteva ori, chiar şi realizând emisiuni ce nu se pot uita la „Glasul Bisericii”. Omul Iustinian îţi lasă impresia, prin ţinută, înfăţişare, mimică, gesturi şi privire, că vine de departe, din punctul care poate fi definit dintotdeauna, adică de atunci când a început timpul. Privirea-i te pătrunde, în momentul în care prin Cuvânt îşi derulează toată iubirea faţă de Dumnezeu, de biserică şi de credincioşi! Şi-a aşezat chipul în om ca oglindă a substituirii sale în fiecare persoană cu care intră în dialog. Îşi aduce aminte de clipele importante ale trăirilor şi prin însufleţirea pe care şi-o reverberează în perspectiva eternităţii se tot naşte în frumuseţe intelectual-morală, în cea de ataşament faţă de neam.

  Prin cele 143 de pagini tipărite, devine alesul care ne aşează altfel viaţa, devine „Chematul” care lasă în noi liniştea, împăcarea, speranţa, dorul. Doar IPS Iustinian are putinţa si voirea să ia asupra Sa tot ce este slab în fiinţa noastră (disperări, scăderi, deznădejde).

  Într-o scurtă prefaţă IPS spune: „Toate cuvintele scrise în aceste caiete sunt sfinte mărturisiri pe care le-am făcut în faţa lui Dumnezeu.”

  Ce frumoase rugăciuni de iertare, cu umilinţă, cu dragoste şi credinţă! Un capitol atrage atenţia şi prin titlu „Duhovnicul”, cu adevărate sfaturi ce pot fi oferite celor ce le cer, morale, familiale şi personale sau simplu pentru o binecuvântare. Momentul împărtăşirii este explicat cu largheţe, atunci când creştinul, pocăit, dezlegat, iertat de păcate se apropie cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste de Potir şi se împărtăşeşte cu dumnezeiescul Trup şi cu Sângele lui Iisus Hristos (aşa cum a poruncit Acesta la Cina cea de Taină).

  Oricum, IPS Iustinian spune: „Mi-a ajutat Prea Bunul Dumnezeu şi am scris câteva cărţi care şi după ce voi pleca vor rămâne să vorbească Cuvântul lui Dumnezeu, să vorbească oamenilor despre Dumnezeu, despre Iisus Hristos, despre Maica Domnului şi despre toate lucrurile dumnezeieşti. Acestea sunt bucuria mea.”

  Cât de actual este capitolul „Creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul!”, acum când Biserica Ortodoxă prin semnăturile strânse doreşte să dea curs adevăratei căsătorii, între bărbat şi femeie! Ce forţă este biserica neamului! Când eşti aproape de IPS Iustinian, chiar şi când îl urmăreşti pe micul ecran, aştepţi să-ţi depăşeşti sfiala şi să-ţi împărtăşeşti opiniile şi sentimentele. Pot spune că-l cunosc destul de bine şi mă impresionează prin tot ce face, fiind nevoie de-o anumită tăcere, ca sufletele să se transforme în stele.
  Astfel de nelinişti îl fac pe IPS Iustinian să se însoţească în demersurile însănătoşirii sufletului de neam şi ţară cu oamenii care clocotesc de sinceritatea angajării în împliniri până la jertfă. M-a rugat să-i adresez întrebări, dar reţinerea… o înţelegeţi! Este un iubitor de limbă română şi-i e teamă ca nu cumva harta limbii române să devină mai mică decât cea a ţării! Dumnezeu ni l-a dat într-o contemporanietate atât de lipsită de esenţă şi mesaj românesc, naţional. Îl simt, aşa ca pe o binefacere, cum fusese dată de Creator lui Iona în pustie.

  Ştiu că, acum, în prag de Mare Sărbătoare a Învierii Domnului Iisus Hristos, IPS Iustinian se roagă pentru toţi! Ca răspuns este urarea noastră de sănătate, de multă lumină pe care s-o împartă tuturor credincioşilor!

  Îi dorim, din suflet, Sărbători fericite!

  Hristos a Înviat!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img