More

    Inima oraşului Satu Mare, comemorată

    uzinaaa

    Locul în care a funcţionat prima uzină electrică în municipiul Satu Mare are de ieri un loc deosebit în oraşul nostru. Electricianul Erdei Peter a fost cel care a iniţiat instituirea unei plăci comemorative pentru acea uzină. Aşadar, alături de primar, la dezvelirea plăcii au luat parte şi deputatul UDMR Erdei. D. Istvan împreună cu electricianul Erdei Peter.

    De amintit este faptul că uzina electrică a funcţionat între anii 1893 şi 1973, iar placa comemorativă poate fi găsită, de acum în fiecare zi, la baza podului Decebal.

    “Un eveniment important în istoria municipiului Satu Mare, respectiv 125 de ani de la înfiinţarea primei uzine electrice în oraşul nostru. Este foarte important pentru municipiu să păstrăm lucrurile care sunt legate de evoluţia şi modernizarea municipiului.”, a declarat Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare.

    Cu mare satisfacţie, iniţiatorul acestui proiect, a mărturisit că tinerii au nevoie ca să ştie despre trecutul oraşului, iar evenimente ca şi acesta contribuie la acest fapt.

    “Din anul 1965 până în anul 1975 am lucrat în această uzină şi ne-a părut tare rău când aceasta a dispărut. Din păcate, a dispărut fără urmă. Nici măcar în scris nu a rămas vreo urmă a uzinei, care timp de 80 de ani a alimentat oraşul nostru, şi nu numai, cu energie electrică. Această uzină a fost inima oraşului. Noi am încercat să lăsăm o urmă, ca tinerii să afle că aici a fost ceva, iar noi să avem satisfacţia că am lăsat ceva în urmă.”, a mărturisit electrianul Erdei Peter.

    Surprinzător, meseria de electrician seamănă perfect cu cea de preot. Mai în glumă, mai în serios, Erdei Peter ne-a mărturisit motivele pentru care cele două merg, oarecum, mână în mână.

    “Acum 125 de ani, pe aceste meleaguri, a apărut o profesie despre care până atunci nu se ştia nimic în această zonă, şi anume meseria de electrician. Energia electrică a apărut în slujba omenirii şi sunt mândru că mă aflu printre oamenii care practică această meserie. Mă bucur că o mai practic şi pentru faptul că meseria de electrician seamănă cu meseria de preot. Amândoi lucrăm cu ceva ce nu a văzut nimeni, dar simţim lipsa în momentul în care dispare. Doar în momentul în care energia electrică dispare ne dăm seama cât de mult suntem legaţi de existenţa acestei surse de energie”, a spus Erdei Peter.

    Evenimentele de acest fel contribuie le evoluţia municipiului Satu Mare, dar şi la bucuria celor care, cândva, au muncit cu greu pentru ca acest oraş să existe şi să fie aşa cum este astăzi. Nouă, celor care rămânem în urmă, ne rămâne doar să apreciem darurile care ne-au rămas.
    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE