More


  Mircea Drăgan doreşte să restaureze toate monumentele istorice din Satu Mare

  =

  Mircea-Dragan

  Directorul interimar al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare, Mircea Drăgan, este hotărât să redea farmecul de odinioară al oraşului de pe Someş, primul pas fiind acela de reabilitare a tuturor obiectivelor istorice şi de patrimoniu din Satu Mare.

  În vârstă de 55 ani, cu o vechime de 11 ani în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Satu Mare, Mircea Drăgan este de profesie inginer constructor şi este specialist pe lista restauratorilor monumentelor artistice al Ministerului Culturii. Ca majoritatea sătmărenilor este nemulţumit de starea în care se află multe din monumentele reprezentative ale oraşului şi aici includem în special Hotelul Dacia, imobilul de pe strada Horea Nr.6 (fostul Hotel Victoria) şi imobilul de pe strada Rândunelelor, cunoscut ca şi Casa cu stâlpi.

  „Da , sunt doar trei dintre multe alte monumente de patrimoniu peste care s-a lăsat sluţenia şi nepăsarea, iar faptul că ele se găsesc chiar în centrul oraşului trebuie să ne pună şi mai mult pe gânduri.” ne spune Drăgan.

  Actualul director al Direcţiei de Cultură este de părere că planul de dezvoltare a oraşului trebuie făcut după nişte tipare foarte bine definite în care tot ce înseamnă factor politic să tragă la o singură căruţă. Ne-a dat exemplu oraşul Baia Mare, unde autorităţile au solicitat fonduri europene pentru reabilitarea centrului vechi, fapt ce s-a şi realizat. Acelaşi lucru l-a propus, în 2002 şi la Satu Mare însă aici lucrurile n-au mai mers atât de bine deoarece orgoliul unora a primat în faţa binelui comunităţii.

  Ce e de făcut?
  „După mine, cea mai hidoasă clădire din Sătmar este imobilul de pe strada Rândunelelor asta şi fiindcă este amplasat într-o zona centrală, intens circulată, ca să nu mai vorbim că afectează grav imaginea oraşului, pune în pericol pietonii și îngreunează traficul. Vă daţi seama ce impresie creează o clădire, susţinută de opt stâlpi ca să nu se dărâme, unui turist, fiindcă aceasta este imaginea care te întâmpină la intrarea în oraş.” ne spune cu tristeţe şeful Direcţiei de Cultură.

  hotel-Dacia-banner

  În anul 1997, cele mai multe apartamente ale imobilului au fost cumpărate de locatari iar o parte a clădirii, în care funcționa o croitorie, a rămas în grija Primăriei. Imobilul este format din două clădiri cu acoperiș comun, iar Corpul A este cel mai afectat. Cinci familii au fost nevoite să-și evacueze apartamentele în 2005, an în care o parte a clădirii s-a prăbușit. Corpul B, construit în 1910, nu este încă în pericol. Reabilitarea imobilului a fost motivul unui adevărat război între locatari şi primarul din acea vreme, Iuliu Ilyes, încă din 2005. Președintele Asociației de Proprietari, Emil Preda, relatează că fostul primar a promis rezolvarea problemei. Ulterior, acesta a declarat că Primăria va cumpăra imobilul în întregime și că locatarii vor primi banii necesari pentru deschiderea unei afaceri, însă după mai multe runde de negocieri părțile nu au ajuns la un numitor comun. Până la soluționarea cazului, clădirea pare să fie condamnată la uitare de către autorități. Cu toate că e situată în centrul orașului și stă să cadă sub ochii trecătorilor de 11 ani.

  O altă palmă pe obrazul Sătmarului o reprezintă imobilul de pe strada Horea Nr. 6, pe vremuri un hotel boem al Sătmarului interbelic. Situat în plin centru istoric, imobilul de pe strada Horea nr.6 reprezintă de circa 23 de ani zona rău famată a oraşului. Până în anii 50 clădirea era una simbolică pentru oraș, Hotelul Victoria. În prezent, imobilul se află în proprietatea Primăriei şi a fost transformat în clădire pentru locuinţe, dar în timp, din cauza indiferenţei autorităților, a devenit un refugiu pentru oameni ai străzii, prostituate şi proxeneţi.

  „Faţă de această clădire am anumite nostalgii deoarece din 1960 până în 1992, în vecini, am locuit eu şi ştiu că aici era o zonă foarte frumoasă cu două ateliere meşteşugăreşti în curte. Între timp lucrurile s-au stricat iar în momentul de faţă imobilul este simbolul decăderii orașului. Singura care poate rezolva problema este primăria, ne spune Drăgan.

  horea6-satumare

  Am lăsat special la urmă Hotelul Dacia, monumentul simbol al judeţului şi una dintre cele mai valoroase bijuterii arhitectonice din Transilvania, care a ajuns doar o pată hidoasă pe faţa oraşului. Pentru a mai retuşa cât de cât din aspectul clădirii autorităţile au ataşat un banner imens care să prezinte imaginea hotelului după ce va fi renovat.

  “Hotelul Dacia este un monument simbol pentru urbea noastră clădirea fiind omniprezentă pe toate cărţile poştale şi pe materialele de promovare ale municipiului Satu Mare. Tocmai de aceea o redare în folosinţă a acestei bijuterii arhitecturale este una din priorităţile mele. În acest sens vom relua procedura de contravenţie cu proprietarul deoarece noi am solicitat să nu se intre în clădire iar aceste lucruri nu au fost respectate. Acum o lună am fost înăuntru iar situaţia de aici nu este deloc roză. Voi lua legătura cu proprietarul pentru a face primii paşi măcar de conservare a clădirii. Mi s-a promis de către primărie că se vor face toate demersurile necesare pentru preluarea clădirii.Sigur că toate sunt de durată ca să nu mai spun că această clădire a fost supraevaluată de către actualul proprietar la 10 milioane de euro. După părerea mea ea valorează între 4 şi 6 milioane de euro.” ne-a mai declarat Mircea Drăgan.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img