More



    (Ne)fericirea la români

    Conform World Happiness Raport 2016, ultimul studiu despre fericirea în lume, România se situează pe locul 71 din 157 de ţări analizate. Studiul a fost realizat pe baza răspunsurilor colectate de Gallup World Poll, una dintre cele mai importante agenţii mondiale de sondare a opiniei publice. Cercetarea s-a axat pe următoarea întrebare: dacă pe o scară de la 0 la 10 notăm ce mai rea posibilă viaţă pe care o aveţi şi cu 10 cea mai bună posibilitate, în ce poziţie vă situaţi în acest moment?

    Specialişti români de prestigiu explică modul cum se cuantifică ştiinţific fericirea. Conform acestora, fericirea este o atitudine pozitivă despre viaţă în care eşti împăcat cu trecutul, eşti mulţumit cu prezentul şi priveşti cu optimism spre viitor. În opinia psihologului român Daniel David (autor al volumului „Profilul psihologic al poporului român”) nu există fericire, ci fericiri. Mai exact, trei tipuri de fericire. Anume: viaţă plăcută – adică să faci acele lucruri care îţi produc plăcere; viaţă bună – să te implici în acele lucruri în viaţă care corespund abilităţilor pe care le ai; viaţa ca sens – toate activităţile pe care le ai sunt ghidate de valori şi principii pe care ţi le-ai asumat. Evenimentele de viaţă au o contribuţie doar de 10 %. Dar o contribuţie importantă la starea de fericire o are genetica, până la 50 %. Din această perspectivă, studiul la care ne referim, confirmă că danezii sunt cei mai fericiţi oameni din lume, urmaţi în ordine de cetăţenii din Elveţia, Islanda, Norvegia şi Finlanda.

    Românii apar şi în alte studii care măsoară nivelul de fericire în care, din păcate, se situează pe poziţii modeste, deloc mulţumitoare. Spre exemplu, cel realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) arată că există mai mulţi români nefericiţi decât fericiţi (47 % faţă de 40 %). De asemenea, 63% dintre repondenţi cred că sunt mai nefericiţi decât înainte de 1989. Potrivit studiului, categoria celor mai nemulţumite persoane este cea între 51 şi 65 de ani. La fel, cele cu studii superioare sunt mai fericite decât cele cu studii medii şi cele cu studii elementare.

    Voicu D.Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE