More


  Paula Oneţ, senzaţia din noul val al cinematografiei româneşti

  =

  Paula Onet1

  Originară din Carei, Paula Oneţ este considerată una dintre cele mai promiţătoare nume din noul val regizoral de filme de scurt metraj şi documentare al cinematografiei române. Chiar dacă are doar 27 de ani, Paula a reuşit să adune în “vitrina cu medalii” premii, pentru filmele de scurt metraj la diferite festivaluri din ţară şi străinătate, pe care alţii nu le obţin poate într-o viaţă. A încetat însă să mai numere premiile şi festivalurile la care a participat, nu din aroganţă, ci din credinţa că ele reprezintă doar confirmări ale muncii ei, care sunt importante până în punctul în care urmează un alt proiect, o altă provocare.

  Paula Onet2

  Îndrăgostită iremediabil de camera de filmat
  Povestea vieţii Paulei este arhicunoscută deoarece realizările ei au adus-o în faţa mass media locală, naţională şi chiar internaţională. Pentru cei care nu ştiu interacţiunea Paulei cu prima cameră de filmat a fost coup de foudre… o dragoste la prima vedere.

  “Prima cameră video a apărut în casa noastră pe când eram un copil zburdalnic, în căutare de pasiuni în muzică, dans, poezie şi joc. Prima mea reacţie la apariţia unei ,,camere” video la noi în casă a fost <Şi camera asta are şi bucătărie?>. Dezamăgită de apariţia unei cutii negre, mari, cu o formă curioasă, multe butoane şi extrem de grea, am intrat în jocul părinţilor de a-mi exprima în faţa ei, alături de sora mea, toate aptitudinile artistice. Ştiam că, în momentul în care se aprinde becul roşu, se întâmplă magia. Era pentru mine un fel de bibelou preţios la care nu aveam acces. Ştiam doar că acea cameră video aduce bani în casă şi ne ajută pe noi să ne cumpărăm haine, caiete şi mâncare”, explică Paula prima experienţă cu o cameră video.
  De atunci tânăra a reuşit s-o cunoască, aproape cu desăvârşire, pe cea care i-a devenit în timp, cea mai bună prietenă: Camera de filmat. A terminat Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Cluj-Napoca, secţia Cinematografie, Fotografie şi Media, dar a studiat şi în Coreea de Sud, Turcia şi Spania (unde s-a şi stabilit), fiindcă acestea au fost oportunităţile pe care i le-a oferit Universitatea din Bucureşti. Momentan a revenit în România pentru a-şi prezenta lucrarea finală de master la Bucureşti, motiv pentru care am profitat de prezenţa ei pentru un scurt interviu.

  GNV – Ce-ai mai făcut Paula, în ultimul an, de când nu am mai povestit?
  P.O. – Oo, s-au întâmplat multe. Uite de pildă acuma sunt la Carei, până la sfârşitul lunii, urmând apoi 2 săptămâni de workshopuri în Belgia şi Norvegia iar în iulie voi sta pentru o lună in Girona, unde am fost selectaţi cu proiectul “Holy Blisters” pentru o rezidenţă de creaţie. Oricum de când nu ne-am auzit, m-am reîndrăgostit de natura, asta e cert.

  Dar hai să trec direct la subiect şi să-ţi spun că de la ultima noastră conversaţie, am început să dezvolt două proiecte. Unul dintre ele se numeşte “Holy Blisters” şi este un documentar creativ despre Peter, care suferă de sindromul picioarelor neliniştite şi este “condamnat” să umble pentru a putea dormi iar cel de-al doilea se numeşte “4GeneRelations Women”, un documentar web, un proiect multimedia care adună poveşti despre viaţa a patru generaţii de femei care apartin aceleiaşi familii, un proiect dezvoltat în diferite colţuri ale lumii.

  GNV – Ai reuşit să obţii finanţare pentru aceste proiecte?
  P.O. – Deocamdată ambele proiecte sunt în căutare de finanţare şi de fonduri, fiind selectate la diverse workshopuri de dezvoltare pentru a fi tutoriate şi îndrumate spre calea cea mai potrivită formei lor. Unul dintre acestea este ESoDoc (European Social Documentary iar cel de-al doilea este iFLab (Interractive Facual Lab. Vestea cea mai bună este că proiectele au primit bursa de participare ceea ce este foarte încurajator pentru mine. O dată cu crearea acestor proiecte, s-a născut şi colaborarea cu Antropodocs & Films, o casă de producţie şi distribuţie de film din Spania şi a luat contur oficial PELIN films, cu sediul la Carei.

  GNV – Unde te simţi tu acasă?
  P.O. – Deocamdată “acasă” pentru mine este în sânul acestor proiecte şi mă străduiesc să le ajut sa zboare, ca să mă pot urca cu ele în sanie.

  GNV – Ce ţi-ai mai propus să faci în vara aceasta?
  P.O. – Cred că cele de mai sus sunt suficiente pentru un an întreg. Am menţionat mai sus de prezentarea lucrării de dizertaţie la Bucureşti, o instalaţie video de 4 canale dispusă pe pânze. Mi-ar plăcea să o aduc pe urmă la Carei. În plus, mi-ar mai plăcea să filmez o familie de 4 generaţii de femei la Carei, asta tot în funcţie de finanţări. Plus că aş dori ca oamenii să urmareasca pagina de facebook/web http://www.paulaonet.com/4generelations-women.html, pentru că vom lansa şi campanii prin care toţi cei doritori să ajute la materializarea acestor proiecte culturale. Mi-ar plăcea să deschid drumul spre producţia artistică şi distribuţia ei într-o zonă geografică mai puţin accesibilă, cum este a noastră, aici unde se agaţă harta în cui.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img