More


  Poetul George Marchiș va fi comemorat la Carei

  - Advertisement -

  Carei-Batea

  Reprezentanții Direcției de Cultură Carei, ai Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi” și ai Bibliotecii Municipale Carei vor depune vineri, cu începere de la ora 11.00, o coroană la placa memorială a poetului George Marchiș, cu ocazia împlinirii a 180 de ani de la nașterea acestuia. Placheta se află în curtea Bisericii greco-catolice Sf. Andrei din Carei.

  Poet, preot și profesor, George Marchiș s-a născut la Tămaia în 16 aprilie 1836. A publicat în revistele Contemporanul, Gazeta Transilvaniei, Muza Română, Amicul școalei, Amvonul, Sionul Românesc. A fost un reprezentant de seamă al culturii careiene. A studiat la Oradea, după care, în anul 1881, ajunge paroh şi protopop greco-catolic de Carei, devenind un reper de marcă al culturii din zona de vest a ţării noastre.
  Faptul că istoria literaturii consemnează atribuirea a cinci poezii semnate de el (sub pseudonim) lui Eminescu denotă valoarea şi importanţa acestei mari personalităţi a culturii locale careiene. A trecut la cele veşnice în Carei, ca arhidiacon al părţilor sătmărene, la 28 aprilie 1884. La moartea sa revista Familia îl elogia ca pe „unul dintre cei mai inteligenţi preoţi ai diecezei orădene”.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img