More  România, încotro?

  - Advertisement -

  Percepţia românilor faţă de direcţia în care se îndreaptă ţara a fost comparată recent de un Barometru INSCOP Research cu cea din decembrie 2015, când s-a aflat la un maxim istoric. Iată câteva concluzii: 58,8% din populaţia României consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită (faţă de 52,3% în decembrie anul trecut), în timp ce părerea contrară este împărtăşită de 30,9% din români (faţă de 34,3% din aceeaşi perioadă).

  Se remarcă, aşadar, cu uşurinţă, o creştere de 6,5% a celor care privesc cu îngrijorare modul în care decurg lucrurile în România. Şi, pentru că în cele patru luni scurse de la precedenta măsurătoare nu s-au înregistrat evenimente politice majore, scăderea procentuală se poate pune în primul rând pe dezamăgirea faţă de prestaţia cabinetului condus de Dacian Cioloş.

  Îngrijorările exprimate în procente de repondenţii la întrebările sondajului, faţă de decembrie trecut, sunt în ordine următoarele: înrăutăţirea stării de sănătate (21% faţă de 20%); diminuarea veniturilor (17,8% faţă de 16,5%); posibilitatea unui conflict în zonă, mai mare totuşi în decembrie trecut din cauze bine cunoscute (17,3% faţă de 18,6%); pierderea locului de muncă (13,3% faţă de 11,7%).

  În ceea ce priveşte priorităţile de guvernare, 46% dintre români consideră că principala problemă o reprezintă starea economică a României şi lipsa locurilor de muncă. Urmează combaterea corupţiei, îmbunătăţirea asistenţei sociale, reducerea inegalităţii dintre bogaţi şi săraci, apărarea ţării împotriva ameninţărilor externe şi reforma administraţiei publice.

  Sondajul a fost realizat în perioada 22-28 martie, pe un eşantion de 1063 de persoane, cu o eroare maximă de plus/minus 3%.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts