More


  Sătmăreanul care şi-a făcut loc printre cele mai importante 500 de genii ale secolului XX

  =

  virgil-enatescu2

  Dr. Virgil Enătescu este incontestabil una dintre cele mai importante personalităţi academice pe care Sătmarul le-a dat ştiinţei din România. Semnatar a şapte cărţi şi monografii , precum şi a peste 350 de articole ştiinţifice, Dr. Virgil Enătescu a participat la sute de conferinţe medicale interne şi internaţionale, după cum de numele său se leagă şi opt brevete de invenţie şi două certificate de inovator. Este socotit inventatorul psihiatriei cibernetice.

  Personaj fabulos: academician, medic psihiatru, inventator, eseist şi scriitor
  Virgil Enătescu s-a născut la Braşov în 11 noiembrie 1940, dar s-a stabilit la Satu Mare unde chiar el avea să recunoască a fost întru totul adoptat. A frecventat şi onorat cu lucrări şi comunicări Cercul de Bionică de la Timişoara, Cercul de Filozofia şi Metodologia Medicinii al Academiei Române. A susţinut primul doctorat în 1977 la Institutul de Medicină şi Farmacie Timişoara, definind un nou domeniu – analiza comunicării extraverbale în care include şi studiul desenului. Al doilea doctorat îl susţine la Academia Română în domeniul antropologiei culturale.

  Este membru al Academiei Române şi preşedinte a numeroase foruri şi comisii ştiinţifice interne şi internaţionale. Ca o recunoaştere a contribuţiei sale ştiinţifice, americanii l-au inclus în rândul celor 500 de genii ale secolului XX, fiind una dintre cele mai cunoscute personalităţi sătmărene. Din studenţie, a fost pasionat de partea de cercetare experimentală, fapt ce i-a dezvoltat un mod de gândire iniţiat în lumea medicală de Claude Bernard (1856), cel care a pus bazele medicinii experimentale.

  A pus bazele psihiatriei cibernetice
  Faptul că în anul 1948 Norber Wiener punea bazele ciberneticii iar 20 de ani mai târziu a ajuns şi în literatura noastră ştiinţifică a făcut ca Virgil Enătescu să întrevadă o alchimie între cibernetică şi medicină. „Se putea intui rolul uriaş pe care îl va juca cibernetica în dezvoltarea medicinii. Din acest motiv, mi-am realizat pregătirea în matematică şi fizică şi la terminarea medicinii am încercat două admiteri la electronică (1964, 1965). Acesta a fost motivul pentru care am susţinut examenul de stat (licenţa) în sesiunea din februarie 1965. Anul respectiv mi-a deschis o perspectivă, foarte largă, în domenii ca matematica modernă, cibernetica, informatica, dar şi o bază, foarte serioasă, în ceea ce priveşte genetica, antropologia şi filosofia ştiinţei”, şi-a motivat savantul alegerea pentru care a combinat cibernetica cu psihiatria.” afirma Enătescu.

  virgil-enatescu4

  Primul eveniment mondial la care a participat a fost congresul „Sistemele genetice şi cibernetice” , în cadrul căruia i-a lăsat pe olandezi cu gura căscată. Au rămas atât de uimiţi de lucrarea sa încât au publicat-o alături de alte lucrări ştiinţifice la prestigioasa editură din New York, Springer Bernard. Şi asta nu e tot. Marele academician a fost invitat de asemenea, la marele congres de la Honolulu, din 1977, unde trebuia să conducă secţiunea de comunicări libere. Din motive obiective, nu a mai ajuns.

  Inventatorul primului calculator grafic românesc, primul calculator de proces medical Med 80
  Dintre invenţiile de marcă ale academicianului amintim: primul calculator de proces medical Med 80, primul calculator grafic românesc, traductor pentru analiza scrisului, punte de analiză a vibraţiilor de presiune.

  Brevetele şi certificatele de inventator ale lui Enătescu: Cercetare: 8 brevete de invenţie, 2 certificate de inovator. Studii şi cercetări în: psihiatrie, cibernetică, informatică, inteligenţă artificială, ştiinţe cognitive, antropologie, psihoterapie, biofeeadback, neuroştiinţe, nanomedicina, euristica medicala, dialogul medic bolnav realizând domenii noi: obiectivizarea şi analiza automată a comunicării non-verbale, modele ale psihicului uman şi ale proceselor psihice, diagnostic în spaţiul N-dimensional, sisteme cu programe de inteligenţă artificială. Şef proiect de cercetare in contractele nr.5421/1244/1979 “Dispozitive şi metode de analiză automată a modelelor de comunicare extraverbală (nonverbală)”, Academia de Ştiinţe Medicale Bucureşti (1979-1985); nr.1663/1981 “Analiza automată a reflexului pupilar”, “Analiza automată a mersului”, “Analiza automată a audiogramei (1981-1983); nr.9643/30N/1994 „Microsistem de analiză a presiunii mersului”, MCT şi INM Bucureşti (1994-1996); nr.1255/17.10.1996, „Interfaţă şi sistem de traducere lingvistico-matematică a gesticii cu aplicaţii în ergonomia cognitivă şi în diagnosticul medical” (1997-2000); nr.1255/17.10.1996, „Sistem de telediagnostic şi telemonitorizare a unor parametri biologici şi comportamentali în asistenţa medicală distribuită la domiciliu”, (1997-2000); nr.787/26.07.2006: „Analiza automată a presiunii mersului la adolescenţi”, 2006-2008, din studiu pilot DEMODEF (2006-2008).

  Nicolae Ghişan

  virgil-enatescu3  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img