More



    Se zvoneşte prin ziare…

    - Advertisement -
    • Raportul Departamentului de Stat al SUA (Ministerul de Externe) privind respectarea drepturilor omului critică România pentru discriminarea romilor, abuzurile poliţiştilor, corupţia din instituţiile statului şi atacurile nesancţionate la adresa libertăţii presei. Există date furnizate de ONG-uri şi mass-media care arată că poliţiştii şi jandarmii au bătut şi abuzat deţinuţi, persoane din arestul preventiv, romi, dar şi alţi cetăţeni. Conform Administraţiei Penitenciarelor 502 persoane au murit în închisori între 2010 şi 2014.
    • UNPR a depus la Parlament un proiect de lege care vizează majorarea pensiilor membrilor fostelor CAP-uri de la 360 de lei la 500 de lei. Sunt 400.000 de persoane care ar beneficia de această mărire. Chiar dacă efortul bugetar ar putea părea mare, 500 de lei nu este o sumă suficientă pentru un bătrân care a muncit zeci de ani în condiţiile extraordinare de grele de atunci.
    • Majoritatea cetăţenilor UE pot călători în SUA fără vize. Dar cei din România, Bulgaria, Polonia, Croaţia şi Cipru au nevoie de vize de intrare turistice sau de afaceri. Aceste state fac presiuni la Bruxelles pentru a se lua măsuri dacă SUA nu tratează în mod egal toţi cetăţenii ţărilor membre UE. Programul Visa Waiver este folosit, în total, de 30 de ţări europene.
    • Deşi nu o face, statul s-ar putea împrumuta pe termen lung, la dobânzi mici, în zona euro. Preferă însă împrumuturile la dobânzi destul de mari, de la băncile româneşti. Astfel, statul plăteşte aproape 4 % dobândă pe an, ca să determine băncile din România să îl finanţeze.
    • În februarie, Comisia Europeană a recunoscut unicitatea salamului de Sibiu, care a obţinut denumirea de Indicaţie Geografică Protejată. Istoria salamului de Sibiu începe în 1910. Atunci era comercializat cu numele „salam de iarnă”. În perioada interbelică o bucată de salam avea peste zece kilograme. În perioada comunismului, a existat legenda că ar fi produs din carne de cal, ceea ce este fals. Se foloseau maţe de cal, pentru că erau foarte lungi şi aveau calibru mare. De acum înainte acest salam va putea fi produs doar în judeţele în care sunt localizaţi producătorii care au depus cerere la Comisia Europeană (Călăraşi, Ilfov, Bucureşti, Prahova, Sibiu, Braşov şi Bacău).

    Voicu D.Rusu



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts