Am citit, în „Adevărul”, o ştire de senzaţie, care întăreşte mândria poporului nostru privind vechimea şi dăinuirea lui, aceasta prin strămoşii noştri – dacii. Conform dezvăluirii cercetătorilor britanici din Birmingham, Anglia, se arată că dacii i-au întrecut cu aproximativ trei secole pe romani, în cursa spre Britania. Dacii s-au stabilit pe meleagurile britanice, au ridicat oraşe şi au devenit conducători militari şi politici.
Obiectele descoperite în Anglia – unelte agricole şi însemne ale războinicilor – au fost datate cu radiocarbon superactiv la finele sec. IV î. Hr.
Cercetătorii au fost uimiţi că se aflau în faţa unor unelte dacice. Ele au aparţinut unei comunităţi dacice aflate pe teritoriu britanic. „Aceasta este cea mai mare descoperire a unei aşezări dacice în Anglia şi credem că schimbă profund cadrul istoric al regiunii”, spune prof. dr. Romana Smith, cercetător de peste 20 de ani.
Dovezile: 15 seceri şi 24 de topoare masive, 2 nicovale mari, o foarfecă (este construită ca şi cele de azi ) – prima foarfecă din Britania. Cercetătorii presupun că aşezarea fusese o mică fermă antică. Au fost descoperite şi însemne de războinici, soldaţi şi comandanţi militari: vârfuri de lance şi de suliţi, paftale de fier şi două fibule – toate de origine dacă.
Celţii au fost orbiţi de bijuteriile de sorginte dacă, au cerut să fie înnobilaţi de femeile dace bătrâne, considerate cu puteri supranaturale. Mica aşezare dacă a fost descoperită de armata care a cucerit Britania în sec. I î. Hr., armată formată din romani şi daci. Numele oraşului – deşi dat de romani – pare derivat de la „dava”, termenul dac pentru aşezările fortificate.
Teodor Curpaş