More


  Ştrandurile din Satu Mare aşteaptă cu braţele deschise turiştii

  - Advertisement -

  strand1

  Deschiderea oficială a ştrandurilor din judeţul Satu Mare este preconizată pe data de 1 mai. Cum această dată coincide cu Sărbătorile Pascale ofertele de petrecere a timpului pentru turişti sunt din cele mai variate. Dacă unii preferă să petreacă aceste zile acasă, în familie sau între prieteni, alţii preferă să le petreacă în pensiuni cu tematici tradiţionale ori la complexele acvatice din Satu Mare.

  Dacă până nu demult sătmărenii şi de altfel majoritatea locuitorilor de pe lângă graniţa cu Ungaria preferau să meargă la ştrandurile din ţara vecină, mai nou aceştia aleg să se relaxeze la ştandurile autohtone. Datorită investiţiilor masive din ultima vreme, ştrandurile din Satu Mare, Carei, Tăşnad, Acâş şi Mihăieni oferă servicii tot mai diversificate, iar preţurile sunt mai scăzute sau cel mult comparabile cu cele practicate în Ungaria.

  Cea mai valoroasă resursă a judeţului Satu Mare o constituie apele termale. Judeţul este efectiv aşezat pe o uriaşă pungă de apă termală, la peste un km adâncime, benefică pentru sănătatea umană, iar după ce a început să fie exploatată cu eficienţă, această resursă începe să adune tot mai mulţi turişti în ultimii ani, după modernizarea unor zone de agrement. Obişnuiţi ani la rând să meargă în Ungaria la ştranduri, sătmărenii au văzut ce înseamnă zone de agrement moderne şi servicii de calitate. Acum, prin investiţiile făcute în ultimii doi ani în ştrandurile din Satu Mare, situaţia s-a inversat. Sătmărenii nu mai merg în Ungaria, dimpotrivă, ungurii vin în România.

  strand2-tasnad

  Judeţul Satu Mare se poate mândri cu o treime din apele termale din întreaga ţară
  Pe teritoriul judeţului Satu Mare, aşezat pe un imens rezervor subteran, apele se ivesc la suprafaţă ca izvoare sau prin foraje, sub formă de ape minerale carbogazoase, cloruro sodice cu proprietăţi alcaline, slab sulfuroase, bicarbonate, sau sub formă de ape termale cu temperaturi de peste 50°C, în localitatea Ady Endre chiar de peste 70°C. În judeţul Satu Mare sunt aproximativ 20 de localităţi care au resurse destul de semnificative de ape termale şi minerale: Bixad, Beltiug, Carei, Satu Mare, Tăşnad, Vama, Acâş, Ady Endre, Certeze, Ghenci, Doba, Mădăras, Oraşu Nou, Tarna Mare, Valea Vinului, Valea Măriei, Foieni, Turţ, Negreşti Oaş. Specialiştii spun că apa termală din Satu Mare este mai bună decât cea de la Băile Felix sau din Hajdúszoboszló.

  Beneficiile apei termale de la Tăşnad
  În ultima vreme, autorităţile locale au conştientizat ce “comoară” neexploatată au în ograda proprie şi au început să investească tot mai mult în ştrandurile termale. Un alt atu al ştrandurilor din Satu Mare este acela că apele termale de aici au o serie de proprietăţi curative excepţionale.

  De pildă ştrandul din Tăşnad este recunoscut prin apa termală care are nişte valenţe terapeutice şi inclusiv balneare fiind recomandată pentru utilizare reumatismale degenerative, reumatismale abarticulare, neurologice periferice cronice, ginecologice cronice, afecţiuni posttraumatice, boli profesionale, endocrine, boli de metabolism.

  strand3-aquapark

  Ştrandul din Tăşnad are cinci bazine pentru adulţi şi unul pentru copii, toate funcţionând cu apă termală de peste 35 grade Celsius. Din anul 2010 staţiunea balneoclimaterică a fost inclusă în circuitul de tratament pentru pensionari, aceştia putând obţine bilete de tratament prin Casele Judeţene de Pensii.

  Pentru noul sezon a fost montat un sistem performant de irigaţii, zona pietonală a primit o nouă faţă fiind montat un pavaj de o calitate superioară, bazinele, garderobele şi punctele sanitare au fost curăţate şi dezinfectate, terenurile de sport şi parcul pentru copii sunt pregătite pentru sezonul care stă să înceapă.

  În staţiune sunt locuri de cazare atât în regim hotelier cât şi pensiuni, dar şi noua campare aşteaptă să găzduiască turiştii care doresc să se cazeze la cort sau rulotă.

  Aqua Star este “perla coroanei”
  Aquaparcul Aqua Star s-a deschis în 2013, fiind considerat unul dintre cele mai moderne din România. A durat mai mult de doi ani până s-a ajuns să se pună la punct acest complex balneo -climateric însă aşteptarea a meritat. “Am dorit să sărim în sprijinul sătmărenilor de a nu mai „migra” în Ungaria mai ales că proprietăţile apelor termale de la noi sunt recunoscute. În viziunea noastră dorim ca Satu Mare să devină un oraş balnear după cum dorim să dezvoltăm afacerea în sensul că aşteptăm investitori pentru pensiuni şi hoteluri”, ne-a declarat Barbara Zoltan, directorul executiv Aqua Park.

  Investiţia s-a ridicat la 8,5 milioane euro din fonduri europene, din care 70% nerambursabili, prin Programul Operaţional Regional. Aqua Star este deschis tot timpul anului, are 9 bazine, din care cinci piscine exterioare şi patru interioare cu destinaţii diferite, oferind totodată servicii precum saune, hidromasaj, bazin cu apă, hidroterapie, kinetoterapie, masaj, o zonă de divertisment sportiv şi spaţii de joacă pentru copii. Aquaparkul are o capacitate de 2.000 de persoane/zi în sezonul estival şi circa 500 persoane/zi în extra sezon.

  Cel mai atractiv element al complexului îl constituie cele trei tobogane, din care unul – considerat cel mai lung din această zonă a ţării – are 76 de metri. “Piesa de rezistenţă” o constituie cele şapte saune:2 finlandeze, 2 cu aburi, 2 cu infraroşii şi o salină după cum există şi servicii de masaj, hidromasaj, hidrokinetoterapie în grup. În afară de acestea există o bază de tratament cu fizioterapie, masaj, medici de specialitate, hidromasaj.

  strand-4-nord-vest-terrmal

  Nord-Vest Termal, unul dintre cele mai moderne ştranduri din zonă
  În 2012 a fost redeschis ştrandul Nord-Vest Termal din municipiul Satu Mare, care a fost concesionat în 2008 unei societăţi pe o perioadă de 49 de ani. Firma a investit 7 milioane de euro în cele şapte bazine. Ştrandul cuprinde alei înconjurate de copaci, cu gazon printre aceştia, localuri cu terase îmbietoare, un centru de tratament, cadru natural plăcut, toate pentru o atmosferă cât mai plăcută pentru clienţi.

  Ştrandul se deschide luni de la ora 09:00. Săptămâna viitoare va fi deschis în fiecare zi de la 09:00 la 20:00 iar din 09 mai va reveni la programul cu care s-au obişnuit sătmărenii adică 12:00 până la 20:00. Preţul unui bilet va fi 7 lei pentru pensionari şi copii iar pentru adulţii 15 lei.

  Nicolea Ghişan

  strand-termal-park  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img