More


  Un sătmărean , ultimul procuror din „Procesul de la Nurnberg”!

  =

  Ben-Ferencz

  Una dintre cele mai mari personalităţi pe care a dat-o Sătmarul umanităţii este Benjamin Berell Ferencz, ultimul procuror în viaţă care a condamnat crimele nazismului în celebrul proces de la Nürnberg. Chiar dacă pentru mulţi dintre noi este un necunoscut, trebuie spus că el face parte dintre cele 100 cele mai influente personalităţi care au marcat istoria omenirii şi în faţa căruia mari lideri mondiali se înclină cu respect.

  Cine este Benjamin B. Ferencz?
  Benjamin B. Ferencz s-a născut în Satu Mare în 11 martie 1920 într-o familie de intelectuali evrei.La vârsta de 10 ani, a emigrat, împreună cu familia, în Statele Unite ale Americii şi s-a stabilit la New York. În 1943 a absolvit prestigioasa Facultate de la Harvard, fiind un student eminent. Încă din anii studenţiei înclinaţiile spre Dreptul Internaţional s-au materializat în editarea unei cărţi despre crime de război, socotită un adevărat manual de specialitate.

  Procurorul naziştilor
  După ce a terminat studiile s-a înrolat în armata americană, pentru ca în 1945 să fie repartizat în echipa care se va ocupa de investigarea crimelor de război comise de naziști. Benjamin B. Ferencz a fost inclus în echipa de procurori care au participat la celebrul proces de la Nurnberg, unde cei 22 de inculpați naziști au primit condamnări, din care 14 au primit pedepse de condamnare la moarte.

  După proces s-a stabilit în Germania, împreună cu soţia lui Gertrude, implicându-se în reabilitarea victimelor nazismului și fiind unul din mediatorii care au obținut încheierea Acordului de reparaţii între Israel și Germania de Vest, semnat la 10 septembrie 1952 iar în 1953 a editat Legea Restituirii, în care Germania era obligată să restituie sau să plătească despăgubiri victimelor nazismului.

  Ben-Ferencz2

  În 1956, împreună cu soţia şi cei patru copii, a revenit în Statele Unite, unde a practicat avocatura, fiind asociat cu celebrul avocat Taylor Telford, unul din judecătorii de la Nurnberg.

  A fondat Curtea Penală Internaţională
  Benjamin B. Ferencz a fost unul din cei care au înființat Curtea Penală Internațională, instanța de justiție internațională permanentă, cu sediul la Haga, în Olanda. Menirea și scopul acestei instituții juridice internaționale este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de război și crime contra umanității.

  Până în mai 2004, 94 de țări au ratificat statutul tribunalului, printre care și România, însă ţări importante precum Statele Unite, Rusia, China, Israel și Irak nu au semnat şi ratificat nici până în prezent acest document.

  Benjamin B. Ferencz a susţinut cu vehemenţă respectarea dreptului internaţional, ceea ce i-a adus respectul şi preţuirea întregii lumi. Chiar a surprins pe toată lumea când a afirmat că nu doar Sadam Hussein trebuie adus în fața Tribunalului Penal Internațional, ci și George W. Bush pentru că a declanșat războiul din Irak fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

  În 2009, Ferencz a fost distins cu Premiul Erasmus, împreună cu Antonio Cassese, premiu ce se acordă persoanelor sau instituțiilor care au avut contribuții notabile la cultura europeană, societate sau științe sociale.

  Ben-Ferencz3
  S-a întâlnit cu preşedintele Iohannis
  Ferencz a avut ocazia să discute şi cu preşedintele României, Klaus Iohannis, acesta din urmă efectuând ,zilele acestea, o vizită în Statele Unite.Cei doi s-au întâlnit la Muzeul Holocaustului de la Washington unde Preşedintele a reluat promisiunea făcută în urmă cu 3 săptămâni în Israel, că va sprijini înfiinţarea unui muzeu al evreilor şi Holocaustului în România. Sătmăreanul i-a spus preşedintelui că s-a născut în Transilvania şi s-a bucurat să-i cunoască soţia, pentru că el însuşi sărbătoreşte 70 de ani de căsnicie.

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img