60 de ani de tradiție: ”Sâmbra Oilor”, o serbare de neuitat!sambra1

Cea mai mare serbare câmpenească din Sătmar, ”Sâmbra Oilor”, a ajuns ieri la cea de-a 60-a ediție. După cum era de așteptat, au fost prezenți mii de oameni din județul Satu Mare și nu numai.

Startul s-a dat la ora 11.00, când și-au făcut apariția oficialități, atât din județ cât și din întreaga țară. Cel mai așteptat a fost președintele PSD Liviu Dragnea, care a mărturisit că se bucură să se afle la acest minunat, tradițional festival.

sambra

“Pentru mine e o onoare şi vin tot timpul cu drag aproape ca acasă. În Satu Mare am prieteni foarte buni şi colegi primari şi prieteni de partid, foarte mulţi oameni. Am pus umărul cât am putut la dezvoltarea acestui judeţ şi sunt foarte mulţumit că în multe părţi din judeţ, aproape în tot judeţul se simte, încep să se dezvolte proiectele, multe lucrări sunt finalizate. Vin cu drag aici pentru că Satu Mare este o zonă în care trăiesc nişte oameni minunaţi şi orice contribuţie pe care o poţi avea îţi dă foarte multă satisfacţie. Vin aici pentru că în general a veni la Sâmbra Oilor, este un eveniment foarte ,foarte frumos. Noi în sud nu avem aşa ceva şi venim aici tot timpul să ne inspirăm”, a declarat Liviu Dragnea.

sambra2
În deschidere, au urcat pe scenă oficialități ale orașului Negrești-Oaș, dar și ale municipiului Satu Mare, precum și prefectul județului, Radu Bud. Aceștia au mărturisit, fiecare în parte, faptul că se bucură să se afle la această sărbătoare.

“Poate mai mult decât oriunde oşenii au trăit în comuniune cu natura, păstoritul fiind principala sursă de trai şi asta nu se uită. Cu siguranţă asta v-a făcut să fiţi ceea ce reprezentaţi azi pentru judeţul Satu Mare şi pentru România: oameni puternici, hotărâţi, deschişi, cu o înţelepciune aparte. Toate acestea v-au adus bunăstare şi o viaţă mai uşoară, lucru care se vede pretutindeni în Ţara Oaşului şi care uimesc o ţară întreagă. Nu doar uimire, ci şi respect şi poate şi un strop de invidie. După ce înainte de 1989 aţi împânzit ţara pentru un trai mai bun cu mari sacrificii dar cu speranţe, azi, oşenii uimesc cu hărnicie şi puterea lor întreaga Europă. Vă asigur, în numele Guvernului României, că ţara noastră face progrese. Poate le-am vrea cu toţii mai repede, dar cu siguranţă copiii noştri vor regăsi aici adevărata casă, într-o Europă unită”, a declarat prefectul Radu Bud.

sambra3

Dat fiind faptul că serbarea reprezintă, de fapt, venirea primăverii, dar și ocupația tradițională a păstoritului la oi, au urmat ritualurile specifice ieșirii oilor la munte. S-au pus la punct toate problemele legate de oierit, iar apoi cu toții au luat parte la sărbătoare. Toți cei prezenți au putut admira, pe urmă, oile și au putut vedea cum se măsoară laptele dat de oile fiecărui sâmbraș.

sambra5

Nu e Sâmbră fără ploaie
S-a respectat din nou tradiția ultimilor ani și , ieri, ediția 60 a Sâmbrei a fost stropită și ea de o ploaie zdravănă. Lumea nu s-a speriat însă și după repriza de ploaie oamenii au continuat să cânte și să se distreze. Căci nu i așa, au urmat momentele artistice, pline de veselie și voie bună, desfășurate pe scena amplasată în mijlocul câmpului. Îndrăgitul Dumitru Fărcaș a fost printre cei mai așteptați artiști. Nici ceilalți nu s-au lăsat, însă, mai prejos, oferind celor prezenți spectacole tradiționale de neuitat.

Toți cei prezenți s-au distrat, au mâncat și au sărbătorit până seara, când serbarea s-a încheiat. Mulți au mărturisit faptul că, anual, așteaptă această serbare deoarece este printre cele mai vechi și frumoase tradiții care au loc în județul Satu Mare.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts