Alarmant!Datele oficiale confirmă faptul că mii de copii din ţara noastră dezvoltă traume psihice majore după ce unul sau ambii părinţi pleacă la muncă peste hotare. Estimările indică aproximativ 350.000 de copii aflaţi în această tristă situaţie. În acelaşi timp este de-a dreptul alarmant că statisticile oficiale fac vorbire despre un număr mare de copii din România care au unul sau ambii părinţi plecaţi, iar patru din zece sunt complet lipsiţi de grija părintească, având ambii părinţi plecaţi din ţară sau unicul părinte susţinător.

Spre exemplificare, relatăm cazul unei familii a cărei fiică a rămas cu bunicii (caz fericit) la vârsta de trei ani. Deşi părinţii vin la trei luni acasă, cea mică mereu întreabă de ce pleacă şi când se întorc, până când a dezvoltat probleme emoţionale. Acum s-ar întoarce în ţară dacă ar avea garanţia unui loc de muncă stabil, la fel ca mulţi alţii în condiţii asemănătoare. Iar faptul că cei mai mulţi dintre cei plecaţi au internet, telefoane, Skype şi vorbesc zilnic în ţară nu este suficient.

Se cuvine subliniată, în context, activitatea asociaţiei „Salvaţi Copiii” care asigură consiliere psihologică. Până acum, peste 45.000 de persoane – părinţi şi copii – au fost informaţi de specialiştii asociaţiei cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor or rămaşi acasă, precum şi cu privire la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării. Nu este, desigur, nici acest demers suficient. Spre exemplu, datele colectate de „Salvaţi Copiii” arată că nu există colaborare corespunzătoare între direcţiile de asistenţă socială din primării şi inspectoratele şcolare. Ceea ce înseamnă că este loc suficient pentru implicarea fermă a autorităţilor de la toate nivelurile pentru îmbunătăţirea din temelii a acestui sistem deficitar şi generator de suferinţe.

Voicu D.Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts