More  Armata privată a Sătmarului

  - Advertisement -

  agent-de-paza

  Județul Satu Mare are o armată privată de agenți de securitate. Mai exact, sunt peste 4.000 de agenți de securitate şi numai 600 de poliţişti. Diferența dintre cele două locuri de muncă este dată atât de pregătire, cât și de salarizare. Dacă vrei să fii agent de pază nu trebuie să știi prea multă carte, dar nici să stai prea bine cu sănătatea. Ca să devii polițist, mai trebuie să treci, totuși, câteva teste destul de serioase.

  O statistică interesantă
  Potrivit evidențelor Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Satu Mare, în județ există 4.180 de atestate de agenți de pază. Practic, cu cei peste 4.000 de agenți de pază poți să formezi lejer o armată. Slab pregătită, ce-i drept.

  La polul opus, Poliția Română are în Satu Mare doar 680 de angajați. Cu personal contractual cu tot. Adică, cu tot cu juriști, zugravi și femei de servici.

  Cum devii agent de pază
  Există agenți de pază fără nicio noțiune de drept sau vreo umbră de bun simț, cu toate că se spune că agenții de pază obțin o calificare în acest domeniu. Aşadar, cine trece de câteva ori pe la școală, obține atestatul profesional ce-l va ajuta să devină agent de pază.

  Nici vorbă de trei luni de cursuri intensive în care ar trebui să învețe legislație, cum să manevreze o armă și să acționeze în diferite situații.

  Atestatul, ”confirmat” de poliție
  Documentul trebuie confirmat de poliție pentru ca persoana cu pricina să devină agent de pază. Dar oamenii legii nu verifică și dacă atestatul a fost obținut în mod corect și nu “cumpărat”. Ce-i drept, modul în care se desfășoară activitatea acestor furnizori trebuie evaluat de comisiile de monitorizare din cadrul Autorității Naționale pentru Calificări.

  Beți la locul de muncă, cu pistolul încărcat
  Poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică cu atribuții pe linia pazei şi a sistemelor de securitate au efectuat luna trecută controale care vizează modul de respectare a prevederilor legale privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cu personal de pază propriu sau prin societăți specializate de pază.

  Cu această ocazie, la o sucursală bancară din Satu Mare a fost identificat agentul de securitate Ioan M., de 41 ani, din localitatea Doba, angajat al unei societăţi specializate de pază, care se afla în serviciul de pază şi apărare a transportului de valori în timp ce se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. În prezenţa ofiţerului de securitate bancară a fost luată măsura de înlocuire a agentului de pază transport valori, care a fost sancţionat contravenţional, fiindu-i totodată ridicată arma de serviciu şi muniţia aferentă.

  Ciprian Bâtea  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts