Atelierul artistului Paul Erdoş, redeschis după 10 aniatelier1

Atelierul artistului Paul Erdoş a fost redeschis, ieri, după zece ani. În cadrul atelierului se poate găsi mobilierul, dar şi obiectele personale ale acestuia.

Este bine ştiut faptul că arta are puterea de a vindeca. Paul Erdos, însă, ne demonstrează că aceasta poate salva şi vieţi.

“Este un spaţiu unic, este o casă esenţializată în care a creat un artist şi atelierul lui a rămas exact aşa cum a fost. Este un atelier al unui mare artist, Paul Erdos a trecut prin opt lagăre de concentrare şi în 1945 atunci când a fost eliberat din lagăr, un soldat american i-a dat o salopetă. Şi acea salopetă cu care s-a îmbrăcat şi a venit din Germania până aici, este în expoziţie. Este un om care a trecut prin fracturile istoriei, care a fost foarte aproape de moarte şi care e singurul din familia sa care a supravieţuit pentru că le făcea portrete ofiţerilor nazişti. Iată, câteodată arta poate să salveze viaţa “, a declarat Felician Pop, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare.

Pentru că iubitorii de artă au o lume a lor, frumoasă şi diferită de cea în care trăim, aceştia merită să aibă şi un loc în care să-şi poată împărtăşi gândurile şi trăirile.

“Pe lângă atelier, vom pune la dispoziţia sătmărenilor două săli jos, care vor fi oferite artiştilor, tinerilor, pensionarilor, scriitorilor, ca un loc de întâlnire de interferenţă, în care se vor putea întruni oamenii de cultură ai oraşului, vom putea organiza aici experimente culturale, chiar şi cele de o înviorătoare iconoclastie, prin care această clădire va căpăta încă o dimensiune suplimentară a acelui dialog între artistul adevărat, care este sus, şi noi cei care bâjbâim, şi care suntem jos, şi la propriu, şi la figurat”, a mai spus Felician Pop.

Paul Erdoş se numără printre sătmărenii a căror amintire ar trebui să o păstrăm vie mereu. Acesta a fost pictor, gravor şi desenator al Sătmarului, totodată, fiind şi director de instituţii culturale.
Ioana Simion

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts