More


  Autorii atentatului dejucat de 1 Decembrie au fost trimişi în judecată

  - Advertisement -

  atentat-dejucat

  În dosarul în care Szocs Zoltan şi Beke Istvan, acuzaţi că au planificat un atentat de 1 Decembrie, au fost trimişi în judecată de DIICOT, procurorii redau interceptări în care se discută despre organizarea unui atentat asupra magistralelor de gaze, intenţie care nu s-a concretizat printr-un plan.

  “Începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea ”Ungariei Mari”)”, susţin procurorii DIICOT.

  În acest context, în cadrul unei întâlniri, unul dintre participanţii la discuţie face referire la posibilitatea organizării unui atentat asupra magistralelor de gaze, precizând :”În ceea ce priveşte harta de gaze (…) dacă ruşii închid… de fapt, ucrainenii, că prin Ucraina trece conducta dublă de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncată în aer. Dar cealaltă funcţiona. Există două ca în caz că sunt probleme cu una, cealaltă e funcţională. Întrebarea a fost ce se va întâmpla în caz că ambele vor fi aruncate în aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scădea cu 30%. (..) Tot timpul există o conductă de siguranţă. Trece (n.r. conducta ) pe lângă Târgu. Se vede şi în Sânzieni, la Pasul Oituzului, în multe locuri”, Szocs Zoltan replicând “Ar trebui să o aruncăm în aer tocmai în ziua de Crăciun”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

  DIICOT redă interceptări din care reiese că în organizarea acţiunilor, membrii grupului preferau să se întâlnească personal sau să stabilească legătură prin Skype, întrucât programul ar fi fost greu de detectat.

  Potrivit procurorilor, în cauză s-a efectuat un experiment judiciar la data de 19 februarie, care a “relevat faptul că, detonarea în public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), confecţionat doar prin utilizarea a 10% (42 buc FP3 şi un ansamblu pirotehnic PS 3213-16) din cantitatea de amestec exploziv de substanţe conţinută de materiile explozive procurate în mod ilegal de inculpatul Beke Istvan Attila în intervalul 18-20 noiembrie 2015 (experimentul nr.7) ar fi produs efecte similare cu explozia în public a unei grenade defensive americane tip MK2, constând într-o gamă largă de vătămări corporale persoanelor, mergând până la letalitate şi distrugeri materiale bunurilor aflate în raza de acţiune a exploziei ce depăşeşte semnificativ limitele topografice ale Pieţei Gabor Aron din Tg.Secuiesc a cărei lăţime măsurată între clădiri este de până în 40 de metri”.

  Szocs Zoltan şi Beke Istvan au fost trimişi în judecată, joi, fiind acuzaţi că au planificat un atentat de 1 Decembrie, la Târgu Secuiesc, dejucat de procurori, cauza urmând să fie soluţionată de Curtea de Apel Bucureşti.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img