More  Cod Galben de inundații la Satu Mare

  - Advertisement -

  potop1

  Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod Galben de inundații, valabilă în 16 bazine hidrografice, printre care și Satu Mare, începând de ieri după-amiază.

  La Cluj, grindina a căzut în cantități substanțiale, acoperind solul. Practic, susțin martorii oculari, grindina a provocat aproximativ cam același dezastru ca și cel provocat anul trecut la Satu Mare.

  Conform prognozei, în intervalul 24 mai, ora 15,00 — 26 mai, ora 12,00, se vor înregistra torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție. Hidrologii instituie, astfel, atenționare Cod Galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice din județul Satu Mare.

  Avertizări şi de la meteorologi
  Altfel , şi Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod Portocaliu de ploi care a intrat în vigoare aseară, de la ora 22,00, și vizează nouă județe din nordul, estul și centrul țării.

  Potrivit meteorologilor, în intervalul 24 mai, ora 22,00 — 25 mai, ora 15,00, în zona de munte a județelor Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Covasna, Brașov și Sibiu se vor acumula cantități de apă care vor depăși 50 de litri/metrul pătrat și, izolat, 80 de litri/metrul pătrat.

  În acest interval, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării și se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, iar pe arii restrânse grindină.

  În Moldova, Dobrogea, Transilvania, Maramureș, nordul și estul Munteniei, precum și în zona de munte, cantitățile de apă vor depăși local 20 — 25 de litri/metrul pătrat și, izolat, cu precădere în Carpații Orientali, 50 — 70 de litri/metrul pătrat.

  Totodată, în a doua parte a zilei de marți, 24 mai, și la începutul nopții de marți spre miercuri (24/25 mai), manifestări specifice instabilității atmosferice s-au semnalat cu o intensitate mai mare și în centrul și sudul Munteniei, inclusiv în zona municipiului București.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts