Cum a ajuns Bixadul să fie cunoscut la Washington?anica-mare1

Anica Mare din Bixad este cunoscută ca una dintre cele mai îndemânatice creatoare de haine pentru păpuşi din România fiind supranumită şi Mama Păpuşilor din Oaş. Ea croieşte hăinuţe tradiţionale oşeneşti. La cei 57 de ani ai săi Anica se poate lăuda că a îmbrăcat în straie oşeneşti peste 3.000 de păpuşi care au ajuns în casele rudeniilor şi ale prietenilor sau au fost expuse la târguri din Europa şi chiar în Biroul Oval de la Casa Albă.

anica-mare2
Anica duce mai departe tradiţia meşteşugurilor tradiţionale ale zonei Oaşului, mama ei fiind singura femeie din zonă creatoare de clopuri şi pălării. “Mi-aduc aminte că la noi acasă erau foarte multe pălării şi clopuri oşeneşti pe care le făcea mama. Ea era foarte pricepută şi făcea fel de fel de schimburi de produse în special cu saşii din zona Sibiului” rememorează Anica.

Prima păpuşă a primit-o cadou de la o săsoaică din Cisnădioara însă cum erau mulţi fraţi nu putea să o ţină doar pentru ea. Atunci şi-a jurat că va veni un moment când va avea sute de păpuşi numai ale ei. S-a măritat repede, la 18 ani, cum fac majoritatea oşencelor şi s-a angajat la Cooperativa „Prestarea” din Negreşti Oaş, acolo unde lucra şi mama ei şi unde confecţionau tot felul de obiecte meşteşugăreşti. A terminat liceul la seral, iar la mijlocul anilor ’90 era maistru de schimb la Fabrica de Încălţăminte din Negreşti Oaş având sub mâna ei 40 de muncitoare. Din păcate în 1996 s-a îmbolnăvit grav şi a trebuit să se pensioneze la doar 36 de ani.Totuşi încet şi-a revenit iar la un moment dat i-a venit ideea să îmbrace păpuşi pentru nepoţii ei plecaţi cu părinţii în Italia. Şi de aici a început totul.

anica-mare3

Păpuşi pentru familia Obama

Păpuşile sale respectă întocmai portul popular oşenesc.Tocmai de aceea sunt atât de celebre în întreaga Românie şi nu numai. Anica a participat la o serie de târguri meşteşugăreşti internaţionale, din însorita Sardinie până în friguroasa Rusie. De altfel când se afla în Sardinia a fost protagonosta unei întâmplări hazlii.

“Între zecile de exponate aveam şi o păpuşă neagră, îmbrăcată în straie oşeneşti, iar un domn a venit şi m-a întrebat dacă această păpuşă o reprezintă pe Michelle Obama, soţia preşedintelui Statelor Unite. Pe moment am fost surprinsă şi i-am spus că da, deşi nu era chiar aşa. Atunci respectivul s-a oferit să-mi ofere 150 de euro pe păpuşă însă l-am refuzat. Pe loc mi-a venit ideea că pe lângă această păpuşă a-şi putea să mai îmbrac încă trei care să reprezinte familia prezidenţială a Statelor Unite”, ne dezvăluie Anica.

Oşanca n-a stat mult pe gânduri şi când s-a întors acasă a îmbrăcat două păpuşi mari şi alte două mai mici în straie tradiţionale oşeneşti şi prin intermediul unor reprezentanţi de la Ambasadă le-au fost trimise familiei prezidenţiale americane. Nu mică i-a fost mirarea când a primit un mesaj de mulţumire chiar de la Casa Albă.

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts