More  Din dragoste pentru limba română

  - Advertisement -

  monument

  Limba română are de ieri un monument al ei în municipiul Satu Mare. Monumentul Limbii Române, amplasat în curtea Muzeului de Artă din Piaţa Libertăţii, a fost dezvelit ieri într-un cadru festiv. La sărbătoare au fost prezenţi mulţi iubitori ai culturii, şi nu numai, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, împreună cu directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, au fost cei care au dezvelit monumentul.

  „Eu am vorbit din 2012 despre acest Monument al Limbii Române. Cred că este important pentru noi, pentru sătmăreni, nu numai pentru cei de etnie română deoarece vorbim despre limba română, cea pe care o vorbim cu toții, indiferent de etnie. Acest monument nu a fost realizat pentru a sfida pe unii și pe alții. Este al nostru al tuturor, indiferent de etnie, români, maghiari, șvabi, romi, ucraineni, evrei și alte naționalități conlocuitoare. Este un monument care lipsea din acest peisaj cultural al Sătmarului. Este un respect față de cultura noastră, față de limba românească”, a spus Adrian Ștef.

  Deşi iniţial se dorea amplasarea monumentului în centru, s-a decis, totuşi, amplasarea acestuia în curtea Muzeului de Artă.

  ”Nu noi am ales asta ci am fost nevoiți să amplasăm acest frumos monument în curtea Muzeului de Artă pentru că hățișul birocratic și comisiile de la București nu pot să înțeleagă ce înseamnă pentru sătmăreni un astfel de monument. Monumentul Limbii Române este opera sculptorului Radu Ciobanu și iată după 1936, după 80 de ani, atunci când s-a dezvelit statuia lui Vasile Lucaciu, dezvelim astăzi Monumentul Limbii Române. Este al doilea monument ca mărime după cel al lui Vasile Lucaciu, într-un dialog al continuității identitare. Mihai Eminescu spunea că cel mai frumos grai românesc, cel mai aproape de cel italic, se vorbește în Sătmar. Ori dacă poetul nostru național a onorat și a omagiat Sătmarul spunând acest lucru, am considerat că este obligația noastră morală să aducem la cunoștința comunității că în urmă cu sute de ani graiul românesc de la Sătmar era cunoscut ca fiind cel mai frumos”, a spus Felician Pop.

  La final, îndrăgiţii artişti sătmăreni Petrică Mureşan împreună cu George Negrea au desfăşurat un moment artistic deosebit.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts