More  Grevă la Mondiala!

  - Advertisement -

  fff

  Muncitorii de la Mondiala au întrerupt munca ieri dimineaţă şi au ieşit în curtea fabricii nemulțumiți fiind de faptul că au fost penalizaţi cu 10%, în condițiile în care venitul mediu al unei confecționere nu depășește 1.500 de lei.

  După ora 9, în jur de 300 de angajați au ieșit nervoși în curtea fabricii de confecții cu fluturașul în buzunar.Supărați pe conducere din cauza salariului mai mic cu 10% aceștia au stat ore-n șir afară așteptând un semn.

  “Mie mi s-a tăiat 150 de lei din salar. De ce? Nimeni nu ne-a explicat. Ni s-a spus simplu că ni se diminuează salariile fără nicio explicație. Dar sunt angajați care merg acasă cu un salariu de 600-700 de lei. Este foarte mult de lucru. Stăm de multe ori ore suplimentare, până la 11 noaptea, să onorăm termenele, să trimitem produsele la timp, dar noi salarii nu avem. Probabil că acum vom mai primi o penalizare pentru că am ieșit în curte”, au spus protestatarii pentru ştirile Nord Vest TV.Aceştia au acuzat patronatul că nu intră niciodată în secții să vadă cum merge producția, doar discută cu cei din conducere.

  După două ore de negocieri cu cei din conducere, lidera de sindicat Maria Bâjan a ieșit să le spună angajaților că reducerile au fost determinate de neîndeplinirea planului.

  ”Din păcate, suntem organizați prost la nivel de fabrică, pentru că nu este posibil ca din 420 de persoane să fie doar 240 productivi, iar restul deservesc doar producția. Dat fiind faptul că sunt foarte mulți cei care deservesc producția, nu sunt bani de plătit salariile. Am ajuns în situația în care suntem în minus. Și pentru că nu a fost realizat planul, conducerea a luat hotărârea ca orele suplimentare de sâmbătă să se plătească doar la acele echipe care au realizat planul peste 90%, iar celor care sunt sub 90% să nu li se plătească orele de sâmbătă decât bucățile realizate. Celor din regie li se diminuează salariile cu 10% până când o să ne redresăm. Pentru că așa nu o să meargă. Până când nu se va face o reorganizare și o restructurare în fabrica noastră, nu o să ne meargă bine. Patronatul le-a spus: dacă își fac planul o să aibă salar, dacă nu-și fac planul nu o să aibă salar”, a declarat Maria Bâjan. Lucrurile nu s-au liniştit nici după apariţia liderei de sindicat. Angajații fabricii i-au sărit în cap acesteia şi au acuzat-o că nu le apără interesele.Afectată de acuzele colegilor, Maria Bâjan a declarat apoi că pleacă de la sindicat. Angajații fabricii de confecții se plâng de salariile mici și de programul încărcat pe care îl au.

  Pe lângă nemulțumirile legate de salariul mic și orele suplimentare neplătite muncitorii au scos la iveală o altă problemă. Majoritatea dintre angajaţi suferă de o alergie a pielii din cauza materialelor folosite. Cel puțin până ce situația fabricii se va redresa, muncitorii vor rămâne cu salariile diminuate și cu sporurile de sâmbătă neplătite. Cât timp va dura acest lucru, rămâne de văzut.Căci se anunţă în scurt timp schimbări în conducere. Şi asta deoarece o parte dintre cei din actualul staff de conducere se vor pensiona.

  Ioana Simion  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts