Iohannis se leapădă de CioloşGuvernul tehnocraţilor de la Bruxelles nu se dovedeşte a fi ceea ce ne-am aşteptat şi ne-am fi dorit. Însă, reacţia recentă a preşedintelui Klaus Iohannis surprinde şi şochează. Să ne amintim că numindu-l fălos “Guvernul meu”, liderul de la Cotroceni s-a implicat din răsputeri în desemnarea lui Dacian Cioloş şi în impunerea Guvernului acestuia. Discuţiile cu partidele parlamentare şi cu societatea civilă, susţin unii participanţi, a fost cel al lucrului dinainte aranjat. Adică, de ochii lumii, pentru că aşa cere Constituţia. În realitate, Guvernul Cioloş era deja stabilit înaintea consultărilor de la Cotroceni iar Klaus Iohannis şi l-a asumat pe deplin. Şi l-a numit salvator şi unic în istoria României, menit a demonstra cât de bine se poate guverna fără partide. De mai multă vreme, Guvernul Cioloş dă semne vizibile de neputinţă, dovedind în mod concret şi constant eşecul unei guvernări experimentale tehnocrate, independentă politic. În faţa evidenţei, crezându-ne poate proşti sau uituci, Iohannis se dezice de ceea ce a făcut şi ceea ce a declarat înainte cu câteva luni. Susţine acum cu făţărnicie că actualul Guvern nu este al său. Că a reprezentat o soluţie până la alegerile din toamna acestui an, generată de o situaţie de criză şi la care au subscris cele mai importante partide politice.

Este totuşi un adevăr de netăgăduit că după ce au votat triumfal în Parlament învestirea Guvernului Cioloş, partidele nu l-au mai ajutat dar îl critică permanent din motive electorale şi nu numai. La fel, deşi este invenţia lui Iohannis, actualul Guvern nu a fost apărat de şeful statului nici măcar o clipă de la instalare.

Indiscutabil, actualul Guvern este un eşec, premierul a făcut şi face tot ce-i stă în putinţă să-şi menţină prestaţia pe linia de plutire. Ar fi bine ca şi ceilalţi membri ai echipei guvernamentale să fie, dacă nu foarte buni, măcar în limitele minimului profesionalism. Dar din păcate, s-a dovedit că unii n-au fost iar alţii încă nu au convins!

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts