Italianul cu “mâinile de aur”Norberto1

Dacă pentru mulţi români Italia înseamnă o a doua casă, ei bine există şi un revers al medaliei în care italieni au ales să-şi găsească un rost pe plaiurile mioritice. Este şi cazul lui Norberto Marinello, cel care de doi ani s-a stabilit la Satu Mare, unde şi-a deschis un cabinet de masaj, şi din spusele căruia aflăm că afacerea îi merge ca pe roate.

De la inginer în construcţii la maseur calificat
Norberto Marinello (45 de ani) este originar din Busto Arsizio, un orăşel aflat la 40 kilometri de Milano. Italianul a ajuns să cunoască relativ târziu tainele dar şi beneficiile masajului, deoarece el la bază era inginer în construcţii. Faptul că firma de construcţii unde lucra a dat chix dar şi că a ajuns să frecventeze un cabinet de masaj şi reflexo-terapie au fost momentele care i-au schimbat total destinul.

„Sincer până la 35 de ani nu am ştiut ce înseamnă un masaj sau o şedinţă de reflexo-terapie însă după ce am avut ceva probleme de sănătate am fost nevoit să apelez la aceste servicii. Din păcate mulţi ca mine ajung să frecventeze asemenea cabinete doar după ce sunt cu cuţitul la os. Unii oameni consideră masajul un lux şi apelează la el doar în situaţii de mare nevoie. Dar ţinând cont de presiunile exercitate de societatea modernă, şi îndeosebi de creşterea frecvenţei bolilor provocate de stres, terapiile prin atingere ar trebui să devină parte integrantă a vieţii cotidiene şi să fie recunoscute ca o componentă preţioasă a medicinei preventive” , ne dezvăluie Norberto.

După ce a frecventat, timp de doi ani, şcoala de masajo-balneo-terapie, de la Milano, Norberto a învăţat tot ce înseamnă reabilitare şi masaj după care a lucrat patru ani la un centru medical de lângă Milano.

Maseur la o echipă de fotbal
În paralel cu munca de la centrul medical Norberto era şi maseur la o echipă din Liga a 4-a din Italia, unde din câte ne spune era mult mai mult de lucru decât la o echipă din ligile superioare. “ Probabil că şi pe aici fotbaliştii din ligile inferioare sunt mai cotonogari adică faultează mai mult aşa, că mai tot timpul eram solicitat să pun oase la loc sau să ameliorez durerile cu şedinţe de masaj” ne spune amuzat Norberto.

La fel ca majoritatea italienilor şi el este un tifos înfocat, echipa lui de suflet fiind Juventus Torino.” Desigur că sunt foarte bucuros că Juve a câştigat şi anul acesta el scudetto, iar faptul că nu am putut participa la sărbătoarea de câştigare a titlului a fost printre puţinele lucruri care mi-au lipsit aici în România. Cât timp eram în Italia nu era duminică să nu fiu prezent pe Delle Alpi, la un meci de a lui Juventus.” ne spune cu fală italianul. De altfel el este foarte mândru că a avut posibilitatea săi cunoască personal pe doi dintre jucătorii emblematici ai “Bătrânei Doamne”, este vorba de Roberto Baggio şi Alessandro Del Piero.

norberto2

A dat Italia pe România
După ce centrul medical unde era el angajat s-a închis iar criza financiară a lovit tot mai mult şi în societatea italiană, Norberto a fost nevoit să se orienteze spre alte zări. Faptul că avea mulţi prieteni care şi-au deschis afaceri în România, în special în Satu Mare, l-a făcut să aleagă aceste locuri. “ Sincer la început nu ştiam foarte multe lucruri despre România, doar ce aflasem de la televizor, iar acolo lucrurile nu erau prezentate tocmai roz. Totuşi am decis să vin aici şi să constat că lucrurile stau total altfel decât îmi închipuiam. Am găsit oameni prietenoşi cu locuri splendide fapt care m-a ajutat mult să iau hotărârea de a mă stabili aici. Nici limba nu mi s-a părut grea, deoarece seamănă mult cu italiana. Mai greu mi-a fost să învăţ ungureşte deoarece aici la Satu Mare am constatat că sunt şi mulţi maghiari, iar o parte din clienţii mei actuali sunt de această etnie. Până la urmă am învăţat şi câteva cuvinte uzuale din această limbă.” ne mărturiseşte Norberto.

Cunoscut şi apreciat de sătmăreni
În doar doi ani de când şi-a deschis un mic cabinet de masaj , în incinta unui centru de înfrumuseţare, Norberto a ajuns să fie unul dintre cei mai cunoscuţi dar şi apreciaţi maseuri din Satu Mare. Explicaţia este simplă: este dedicat trup şi suflet acestei meserii, despre care el ne spune că este “o meserie vocațională, pentru că implică un efort susținut, cunoștințe temeinice și pregătire permanentă” plus că preţurile sunt accesibile pentru toate buzunarele.

“Majoritatea persoanelor care vin la mine au probleme cu spatele, cu coloana însă mai vin şi persoane strict axate pe relaxare. Oamenii trebuie să ştie că scopul masajului este deopotrivă unul profilactic – el reprezintă o metodă eficientă pentru prevenirea bolilor, prelungirea vieţii şi încetinirea proceselor de îmbătrânire, cât şi unul terapeutic – este o metodă de tratament curativ a diferitelor afecţiuni şi dezechilibre patologice din organismul uman.Scopul fiziologic al masajului constă în obţinerea unei funcţionări normale a aparatelor, organelor şi sistemelor organismului. Cunoaşterea efectelor fiziologice ale masajului face posibilă o mai bună înţelegere a beneficiilor asupra sănătăţii şi stării de bine a corpului”, conchide Norberto.

Nicolae Ghişan

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts