More  Strategia culturală ALDE: Ne dorim o puternică amprentă culturală a tuturor evenimentelor sătmărene, reabilitarea clădirilor de patrimoniu și susținerea instituțiilor de cultură

  - Advertisement -

  Adi Stef

  Dacă în întreg județul, viața culturală a cunoscut în ultimii ani un adevărat reviriment, municipiul Satu Mare a făcut o notă discordantă. Nu a existat nici un fel de strategie culturală, bazată pe proiecte concrete, ci tot felul de improvizații, departe de ideea de performanță culturală.

  Reabilitarea Centrului Vechi
  Zona Centrului Vechi, cea care ar trebui să dea tonul în creionarea profilului cultural al Sătmarului, va trebui reabilitată, iar clădirile aproape distruse, transformate în locuințe pentru actori și artiști.

  În mansardele acestor clădiri, spații generoase de altfel, s-ar putea amenaja câteva săli de spectacole tip studio.

  Clasarea tuturor imobilelor care adună punctajul necesar în Patrimoniul Cultural Național (în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu).

  Inițierea și organizarea unui program de restaurare a clădirilor cu mare valoare arhitecturală, în scopul valorificării culturale a acestora. Legea 422 permite și chiar obligă autoritățile publice locale la asigurarea asistenței tehnice de specialitate și la finanțarea lucrărilor de protejare a imobilelor clasate în patrimoniul cultural.

  Reorganizarea instituțiilor culturale finanțate de la bugetul local
  Reorganizarea instituțiilor culturale finanțate de la bugetul local (Teatrul de Nord, Filarmonica “Dinu Lipatti”, Casa de Cultura “G.M. Zamfirescu”) este necesară pentru a facilita accesul la oferta culturală a acestora, a cât mai multor cetățeni.

  Susținerea activității Bibliotecii Județene Satu Mare, care îndeplinește și rolul de bibliotecă municipală, deschiderea de noi filiale în cartiere .

  Organizarea unor evenimente culturale de amploare, deschise în mod gratuit publicului larg.

  “Zilele Orașului Satu Mare” vor avea o mult mai puternică amprentă culturală. Participarea în colaborare la crearea unor astfel de evenimente.

  Susținerea ONG-urilor tinerilor
  Susținerea ONG-urilor (în special cele ale tinerilor) în acțiunile culturale pe care le întreprind, prin alocarea de fonduri și asistență.

  Corelarea ofertei culturale la cerințele turistice, având în vedere creșterea numărului solicitărilor pentru turismul balnear în Satu Mare.

  Înființarea Muzeului Municipiului Satu Mare ca muzeu de istorie și al multiculturalității.

  Acesta este necesar atât comunității, fiind utilă dezvoltării unei mentalități comunitare prin cunoașterea în amănunt a istoriei acestui oraș precum și celor care vizitează localitatea, pentru a înțelege mai bine ce a reprezentat orașul Satu Mare de-a lungul istoriei și încotro se îndreaptă el astăzi.

  Înființarea Casei Memoriale Vasile Lucaciu
  Imobilul achiziționat în acest scop de către Primăria Sătmarului în anul 1928 există și astăzi pe B-dul Vasile Lucaciu Nr. 29 și este proprietatea Primăriei Satu Mare.

  Crearea unui pol cultural în zona Stadionului Municipal
  Crearea unui pol cultural în zona Stadionului Municipal prin amenajarea acestuia astfel încât acolo să poată să fie organizate, pe lângă spectacole sportive, mari evenimente culturale și expoziționale.
  Sprijinirea artiștilor individuali, scriitorilor și cercetătorilor valoroși, sătmăreni, prin punerea la dispoziție de fonduri, spații și alte resurse necesare desfășurării activității lor.

  Parcul Tineretului
  Organizarea de evenimente culturale de mare anvergură pentru tineret în Parcul Tineretului din Pădurea Noroieni.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts