More


  Un sătmărean a reprezentat România la congresul Academiei Internaționale Olimpice

  - Advertisement -

  contrs1

  Timp de o săptămână, între 7-14 mai, oraşul Olympia din Grecia a găzduit a 13-a sesiune a directorilor de Academii Naţionale Olimpice. Au participat 77 de ţări, pentru un total de peste 100 de reprezentaţi. Din România l-am avut, spre marea noastră mândrie pe sătmăreanul Alexandru Contraş , directorul Filialei Satu Mare a Academiei Naţionale Olimpice, reprezentând Comitetul Olimpic Sportiv Român. Alături de acesta , din România a mai participat și Cristiana Schmaler din Reşiţa.

  Participanţii au fost aşteptaţi la Atena de reprezentanţi ai Academiei Olimpice Internaţionale, după care s-a făcut deplasarea la Olympia, oraşul unde s-au născut practic jocurile olimpice. Mai exact, la un complex unde timp de mai multe zile, lectori au susţinut o serie de conferinţe. S-au format mai multe grupe, Alexandru Contraş a ales una dintre grupele francofone, din care au mai făcut parte reprezentaţi ai statelor Mali, Togo, Burundi, Maroc, Rwanda, Uruguay şi Niger.

  Au fost discutate mai multe subiecte legate de olimpism, educaţie olimpică, dezvoltarea durabilă a ideilor olimpice etc. Nominalizarea profesorului Alexandru Contraş pentru această sesiune nu a fost una întâmplătoare. Fostul director al DJST Satu Mare a întocmit o lucrare în limba franceză, “Olimpismul ca formă eficientă şi utilă pentru dezvoltare şi durabilitate”, pe care a prezentat-o în plen la Olympia.

  Lucrarea a fost premiată cu o diplomă de Academia Olimpică Internaţională. Diploma a fost înmânată chiar de preşedintele Isidoros Kouvelos, ( foto) . Alexandru Contraș a ținut să I mulțumească pentru ajutor şi profesorului de franceză Janos Bobi.

  “Pentru mine a fost o onoare să pot să reprezint Academia Naţională Olimpică, să reprezint ţara. Este o mândrie pentru mine să particip la acest înalt for al sportului mondial şi o onoare. Am făcut toate eforturile să reprezint România cu cinste”, ne-a declarat Alexandru Contraş, revenit luni acasî din Olympia.

  S a discutat și despre evntualitatea unei despărțiri a Comitetului Olimpic Internațional de Academia Olimpică. Academia ar urma să se ocupe mai mult de popularizarea ideilor olimpismului iar Comitetul de tot ce înseamnă competiții și performanță.

  ”S-a tras chiar un serios semnal de alarmă în privința corupției din sport la nivel mondial. Chiar a fost amintită amenințarea ca și CIO să nu ajungă ca și FIFA sau UEFA iar pe viitor atribiurea prin vot a organizării Jocurilor Olimpice să se facă după criteria riguroase” a spus Contraș care va continua în acest an acțiunile de popularizare a olimpismului în rândul elevilor sătmăreni.

  Alexandru Contraş este profesor la Colegiul Naţional “Ioan Slavici”, este preşedintele Filialei Satu Mare a Academiei Naţionale Olimpice, are o activitate pe tărâm sportiv de aproape 40 de ani, ca profesor, inspector şi fost director al DJST Satu Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img