More


  “Vânătorii“ de funcţii publice

  =

  Campania electorală este în toi, iar candidaţii se bucură de maratonul descinderii în teritoriu pentru a convinge electoratul să-i voteze în exclusivitate. Multe abrevieri ale unor denumiri de partide nu prea sunt înţelese de alegători, mai ales când acestea apar în unele materiale publice sau în timpul unor discursuri politice. Dacă în “ linia întâi “, campania electorală se desfăşoară sub “ lupa“ presei şi a alegătorilor, nu acelaşi lucru se întâmplă în “ linia a doua“ a campaniei electorale, care nu prea este accesibilă publicului larg.

  Ce înseamnă “linia a doua “ a campaniei electorale ? În culisele acesteia se dau lupte psihologice crâncene mai ceva ca în arenele romane. “ Gladiatorii “ nu sunt candidaţi în campania electorală, dar sunt condiţionaţi de viitorul succes sau insucces al candidaţilor de care ei aparţin printr-un „ cordon ombilical „ conectat la partid. Mai precis, este vorba de membrii unor partide politice. Aceştia deţin diferite funcţii dăruite de partid în urmă cu vreo patru ani. Lupta acerbă se poartă în special cu membrii de partid care ocupă funcţiile supreme în diferite instituţii sau unităţi publice. Mulţi dintre actualii şefi de instituţii sunt „vânaţi” de cei care doresc funcţia supremă, dar care momentan sunt pe locul doi în Conducere. Aceşti „parveniţi” urmăresc fiecare acţiune şi speculează orice greşeală a şefului suprem, cu gândul că poate-poate vor ajunge ei să conducă instituţiile sau unităţile publice respective, dacă rezultatele alegerilor le vor fi favorabile.

  Aceste „ lovituri sub centură „ au un substrat politic şi de multe ori nu sunt mediatizate în spaţiul public, mai ales acum în campania electorală. Lupta este tacită, iar suferinţele celor care ocupă funcţii sunt greu de cuantificat în cuvinte. Sunt oameni care deţin funcţii de directori generali, bine intenţionaţi, profesionişti sadea şi nu prea intră în jocurile doritorilor de funcţii mari. Au fost şi cazuri, în care „trădarea de Iudă„ a Şefului, de către un astfel de pretendent „colorat” cu strălucirea partidului său, s-a regăsit în paginile presei, pentru ca discreditarea să dea de înţeles partidului din care face parte cel „ care a greşit „ că trebuie să plece şi să-i facă lui loc la râvnita funcţie. Această „ campanie electorală „ de culise, neoficială, aduce mari deservicii unor unităţi sau instituţii publice, pentru că se produc disfuncţionalităţi, care se repercutează asupra celor care ar trebui să beneficieze de serviciile acestora.

  Problema e că unii membri de partid, care au lipit afişe în campania electorală şi-au obţinut ulterior diferite funcţii, nu înţeleg că lupta politică este una, iar activitatea unei instituţii este alta şi aceasta nu poate fi politizată. „ Nu e suficient să vrei, important este şi să poţi „ face faţă unei funcţii publice! Probabil după apropiatele alegeri locale şi parlamentare, noii aleşi vor pune la cale un program de depolitizare a instituţiilor şi unităţilor publice. În acest fel, s-ar elimina şi tensiunile create între partide şi politicieni, pentru că aceşti „vânători”de funcţii publice se „folosesc” de partidul din care fac parte şi incită la răzbunări politice dureroase, la care participă de multe ori candidaţi sau politicieni nevinovaţi. Aceşti „ avari”, care râvnesc cu orice preţ o funcţie publică, aduc un prejudiciu atât imaginii partidului din care fac parte, dar şi liderilor politici aflaţi în campania electorală.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img