More


  “Vasile Lucaciu, autorul in-telectual al Memorandului”

  - Advertisement -

  Biroul de presă al Primăriei Satu Mare anunță că miercuri, 25 mai incepând cu ora 16 va avea loc amplasarea plăcii comemorative pe zidul casei care a apaținut familiei dr. Vasile Lucaciu ocazie cu care se va organiza simpozionul “Vasile Lucaciu, autorul intelectual al Memorandului”.

  Data de 25 mai reprezintă ziua în care s-a dat sentința în procesul Memorandului de la Cluj, din anul 1894. În urma acelui proces dr. Vasile Lucaciu, a primit cea mai mare condamnare, cinci ani de temniță grea.

  Vasile Lucaciu este reprezentantul de frunte al românilor din Satu Mare. Profesor de religie, de limba și literatura română, Vasile Lucaciu pentru ideile sale a intrat în conflict cu autoritățile acelor vremuri. Pentru atitudinea sa a fost condamnat de mai multe ori. O parte din pedeapsă și-a ispășit-o în închisoarea din Satu Mare.

  În perioada cât a locuit la Satu Mare a devenit proprietarul casei nr. 29, de pe actualul bulevard dr. Vasile Lucaciu. După plecarea sa din Satu Mare, în anul 1885, casa a fost vândută. După Marea Unire, dr. Vasile Lucaciu s-a reîntors la Satu Mare. Aici, în orașul nostru, a și încetat din viață, la 29 noiembrie 1922. La moartea sa s-a decretat doliu național. La înmormântarea sa din ziua de 1 decembrie, au participat mari personalități, inclusiv primul ministru Ion I.C. Brătianu. După slujba de înmormântare, la care au participat preoți greco-catolici și ortodocși, convoiul mortuar a plecat spre Șișești, unde marele luptător pentru drepturile românilor a fost înmormântat alături de soție.

  La câțiva ani de la moartea sa, orașul Satu Mare a cumpărat casa care i-a aparținut, cu intenția de a organiza un muzeu. Nu s-a reușit, însă în anul 1936, prin donații publice, sătmărenii au reușit să-i ridice o statuie care a fost amplasată în centrul orașului Satu Mare.
  La eveniment sunt invitați profesori universitari, cercetători, profesori, oameni de cultură precum și toți sătmărenii iubitori de istorie.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img