More

    Viaţa bate filmul

    benedek-intro

    Istoria familiei evreieşti Benedek este parcă desprinsă din scenariul unui film în care membrii ei sunt protagoniştii unor seriale care mai de care mai spectaculoase.Familia Benedek a fost una dintre cele mai respectate familii din Satu Mare, care în momentul de faţă deţine unul dintre cele mai exclusiviste centre de produse de lux din Paris.

    Seniorul familiei, Paul Benedek, s-a născut în 1907 la Satu Mare, Paul fiind unul dintre cei mai apreciaţi avocaţi, specializaţi pe regimul funciar, din Satu Mare. A studiat Dreptul la Paris, unde în 23 noiembrie 1929 şi-a luat doctoratul, prezentând teza de doctorat “Regime foncier de la Transylvanie” (Regimul funciar din Transilvania). S-a căsătorit cu Edith Lazăr, originară din Valea lui Mihai, cea cu care avea să împartă bucuriile şi necazurile vieţii şi alături de care va fonda, în 1959 la Paris, Benlux, un adevărat imperiu al produselor de lux.

    Vremuri zbuciumate
    Familia Benedek făcea parte din protipendada sătmăreană a perioadei interbelice şi aşa se face că în reşedinţa lor recepţiile şi banchetele fastuoase erau printre cele mai apreciate din oraş. Viaţa tihnită şi lipsită de griji avea să fie întreruptă odată cu cedarea Transilvaniei de Nord către Ungaria horthystă, în urma Dictatului de la Viena din 1940. Urmează o perioadă de prigoană a evreilor sătmăreni, mulţi dintre ei fiind deportaţi în lagărele de concentrare naziste. Familia Benedek a reuşit să scape de aceste deportări şi să se ascundă de prigoana horthystă şi ca atare sfârşitul războiului să-i prindă tot la Satu Mare. Pe 22 februarie 1947 avea să se nască Georges Joseph Benedek, consemnat ca fiind primul copil de evrei născut la Satu Mare după război. În 1951 familia Benedek pleacă în Constanţa de unde va lua vaporul pentru a se stabili în proaspătul stat înfiinţat Israel. În Ţara Sfântă vor sta până în 1957 când hotărăsc să emigreze în Franţa.

    Fondatorii imperiului Benlux
    Spirite întreprinzătoare şi cu mare fler în ale comerţului Paul şi Edith îşi dau seama că oamenii şi în special parizienii, lipsiţi de lux mai ales în perioada războiului, doreau să revină la stilul de viaţă relaxat de dinainte de război. Astfel în 1959 aveau să deschidă primul magazin Benlux,cu produse cosmetice şi de lux, care în timp se va transforma într-un adevărat imperiu. Afacerea va exploda cu adevărat în 1962, când îl vor cunoaşte pe celebrul Christian Dior, cu care semnează un contract, magazinul Benlux fiind primul distribuitor al produselor Dior din Paris. La mijlocul anilor 60 va fi unul dintre cele mai chic centre de lux din Paris, fiind căutat de clienţi bogaţi şi celebri din SUA, America de Sud, Japonia. Dintre marile personalităţi care au călcat pragul magazinului le amintim pe Jacqueline Kennedy Onassis, soţia preşedintelui asasinat John F. Kennedy şi mai apoi a armatorului grec Aristotel Onassis şi Maria Callas, considerată de unii drept cea mai mare cântăreaţă de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea. “Jackie” Kennedy cunoscută ca una dintre cele mai elegante şi frumoase femei din acea vreme venea de două ori pe an la Paris pentru a-şi reîmprospăta garderoba cu haine, pălării şi produse cosmetic din magazinul Benlux.

    benedek-(4)

    În 1967 Paul Benedeck decedează la Paris iar cea care va prelua frâiele imperiului Benlux va fi soţia acestuia, Edith.

    Madamme Edith
    Madamme Edith, cum era cunoscută în cercurile mondene din Paris, era o femeie foarte frumoasă, plină de şarm şi care iubea luxul dar care nu uita de unde a venit. Apropiaţii o descriu ca pe o femeie puternică, o perosană care-şi conducea cu o mână de fier afacerile dar care era foarte apropiată şi de cei nevoiaşi.Era o nelipsită a festivalului de la Cannes acolo unde călca pe covorul roşu şi la vârsta de 85 de ani, alături de mari staruri ale filmului mondial. “A fost o femeie specială, cu multă personalitate care a fost de principiul că dacă faci bine primeşti bine. Îmi spunea că dacă cineva la miezul nopţii îţi bate la uşă şi-ţi cere ajutorul atunci tu trebuie să il acorzi necondiţionat. De asemenea punea mare preţ pe buna înţelegere dintre vecini şi chiar şi în ultimele clipe de viaţă nu purta pică pe nimeni.” ne-a declarat un cunoscut de-al lui Madamme Edith.

    Reşedinţa naţionalizată de comunişti
    Un alt episod interesant din istoria familiei Benedek este cel al imobilului de pe strada 1 Decembrie 1918, nr.11, casă care are o istorie interesantă. După ce familia Benedek a emigrat în Israel ea a intrat în posesia statului, fiind naţionalizată. Deoarece era un imobil impunător şi cu o curte splendidă a fost trecută ca şi casă de protocol, aici înnoptând, atunci când venea la Satu Mare, cuplul prezidenţial Nicolae şi Elena Ceauşescu.După 1989 casa a primit alte funcţionalităţi, fiind rând pe rând sediu de partid politic, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ba chiar, la subsolul clădirii, crâşmă.

    În 2013, după mai mulţi ani de judecată, casa a revenit proprietarului de drept iar în 2015 în prezenţa lui Georges Benedek, s-a făcut recepţia casei, restaurată în proporţie de 80% .

    Nicolae Ghişan

    benedek-(1)

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE