More


  Viorel Pop duce “Dacii liberi” la Bruxelles

  =

  viorel-pop

  Promotor al valorilor tradiționale românești, artistul sătmărean Viorel Pop duce „danțul oșenesc” la Bruxelles. Invitat pentru al treilea an consecutiv de comunitatea română din Belgia, interpretul va cînta sâmbătă , 7 mai la Taverna Le Christhy, la zi de mare sărbătoare.

  O seară pur românească, în care programul va cuprinde atît piese din repertoriul propriu al artistului, cît și piese cunoscute din repertoriul românesc. Valorosul costum de ginere de inspirație dacică (evaluat la peste 200 milioane lei) va fi purtat o bună parte din program, show-ul implicând mai multe costumații.

  Ambasador al Țării Oașului
  Artistul s-a simțit dator să facă ceva benefic pentru oșenii săi și în același timp pentru folclorul românesc, și anume să reorchestreze danțurile oșenești (melodiile oșenești) pentru a le înțelege mai ușor cei din afara Oașului.

  „Fiind originar din Oaș, mi-am dat seamă că muzica populară de joc oșenească posedă o structură cu totul originală, constituind un fenomen de unicitate în întregul folclor muzical romînesc. Unele prilejuri în care muzica de joc din Oaș a fost transmisă la radio sau televiziune, frecvent tălmăcită de tarafuri sau orchestre de muzică populară din afara zonei, nu au reușit să facă mărturia acestei unicități, muzica prezentată apropiindu-se destul de puțin de autenticul ‘’danț’’ al oșenilor”, a spus interpretul pentru ziarulring.ro.

  Cartea ‘’Danțul din Oaș’’, scrisă de Ion Someșan l-a ajutat să aprofundeze cercetările și, după ce a studiat împreună cu unul dintre cei mai mari muzicieni ai Romîniei, Maestrul Ovidiu Barteș, dirijor la Ansamblul Folcloric Național Transilvania, a reușit să reorchestreze primele trei melodii vechi pentru albumul la care lucrează. „Dacii liberi” este prima piesă care are videoclip din șirul celor pe care artistul le are gata pentru primul album. O dată cu muzica reprezentativă a zonei unde trăiește, Viorel evidențiază în videoclip și frumusețile locurilor, porturilor și tradițiilor din Țara Oașului.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img