More


  Brexit cu regrete târzii

  - Advertisement -

  La mai puţin de 24 de ore după victoria obţinută la referendum, tabăra pro-Brexit a început să se distanţeze de argumentele folosite în campanie pentru a-i convinge pe britanici să opteze pentru a ieşi din UE. A devenit o certitudine, deja, că deşi britanicii au votat în favoarea ieşirii din UE, guvernul nu pare grăbit să declanşeze procedurile.

  Cele şase ţări fondatoare ale Uniunii Europene au cerut Marii Britanii să angajeze „cât mai repede posibil” procedurile de ieşire din blocul comunitar. Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, le cere britanicilor să nu aştepte până în decembrie, iar preşedintele Parlamentului European Martin Schulz, îl somează pe premierul David Cameron să înceapă oficial procesul cât mai curând posibil.

  Parcă treziţi dintr-un coşmar, milioane de britanici au semnat pentru repetarea scrutinului iar Parlamentul este chemat să răstoarne prin vot rezultatul referendumului.

  În egală măsură, rezultatul Brexit-ului a dezvăluit o Mare Britanie profund divizată geografic. Astfel, Anglia a votat (53,4%) pentru a părăsi Uniunea Europeană, ca şi Ţara Galilor (52,5%). Scoţia a sprijinit rămânerea în UE (62% din voturi), iar după vot s-a poziţionat în favoarea organizării unui nou referendum pentru independenţă, după cel din septembrie 2014. În plus, premierul Scoţiei a declarat că Parlamentul scoţian ar putea bloca prin veto ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar. Irlanda de Nord a votat de asemenea pentru rămânerea în UE (55,7%). Este totodată semnificativ că pentru a rămâne în UE a votat şi Londra în proporţie de 60 % pentru ca ulterior zeci de mii de londonezi să semneze o petiţie pentru a cere ca Londra să devină independentă şi să rămână în blocul comunitar.

  Cele de mai sus sunt o parte din elementele care fac dovada că britanicii au fost insuficient informaţi despre ce consecinţe are părăsirea spaţiului comunitar. Fără vreun folos, vina este pusă pe seama premierului David Cameron.

  Voicu D.Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img