More  Cine a pierdut şi cine a câştigat alegerile în judeţ

  - Advertisement -

  FEDORCA

  După cum e bine ştiut, mii de sătmăreni au decis să facă altceva decât să meargă la vot în ziua alegerilor. Astfel că, 13.000 de sătmăreni care au votat în 2012, în 2016 aceştia au decis să ‘stea acasă’. Dacă în anul 2012 s-a prezentat la urne 51,85% din electorat, în 2016 numărul a scăzut la 41,4%, respectiv 42.292 de voturi din care doar 41.701 valabil exprimate, aproape 600 fiind anulate.

  Rezultatele oficiale complete pe municipiul Satu Mare, la primărie, sunt următoarele: Kereskenyi Gabor – 17.522 voturi – 42%, Dorel Coica – 11.873 – 28,47%, Adrian Cozma – 4.166 – 9,99%, Adrian Ştef – 4.037 – 9,6%, Horea, Anderco – 1.619 – 3,88%, Adelin Ghiarfaş – 1.016 – 2,43%, Ioan Opriş – 567 – 1,35%, Nicolae Ciorbă – 403 – 0,96%, Csaki Csongor – 292 – 0,7%, Vasile Deac – 206 – 0,49%.

  Pentru că în politică e pe voturi, iar în sport pe performanţe, iată ce spun cifrele de la BEJ:

  În urma alegerilor locale din 5 iunie UDMR a obținut 18 mandate de primari, PNL – 17, PSD – 16, FDG – 4, PCM – 4, ALDE – 4, iar Alianța PSD+ALDE – 2.

  Se poate uşor observa cum, din cel mai puternic partid românesc din Satu Mare, PSD ajunge pe locul trei, fiind depăşit de PNL. Din cei 21 de primari pe care PSD îi avea în anul 2016 înainte de alegeri , a mai rămas un număr de doar 16 edili. În ciuda faptului că actuala conducere a Partidului Social Democrat pozează în mare învingătoare, realitatea o contrazice. PSD a pierdut semnificativ cele mai importante oraşe şi comune din judeţ, marea pierdere fiind municipiul Satu Mare.

  Dorel Coica a pierdut, însă, onorabil având în vedere faptul că acesta a reuşit să obţină toate voturile pe propriile forţe. Preşedintele PSD Octavian Petric se pare că a uitat să sprijine campania electorală la nivelul municipiului, deşi prioritatea unui lider este aceea de a susţine şi ocroti. Cel mai important pentru PSD Satu Mare era câştigarea municipiului.

  De asemenea, oraşul Tăşnad este o altă pierdere mare pentru PSD. Motivul pentru care organizaţia PSD a pierdut în Tăşnad este simplu: sfidarea opiniei publice de către preşedintele PSD, Octavian Petric. Acesta a blocat investiţiile cu fonduri europene ale unor oameni de afaceri locali în staţiune, investiţii care aduceau locuri de muncă şi bani la bugetul local. A făcut toate acestea ca să nu fie deranjat de pensiuni, hoteluri şi alte case deoarece şi-a construit o casă de vacanţă în mijlocul zonei turistice, fără autorizaţie de construcţie. Petric le-a spus clar vecinilor că nu doreşte să fie deranjat când vine acasă la sfârşit de săptămână. Votul tăşnădenilor a fost unul, evident, anti PSD după ultimele acţiuni ale liderului sătmărean, deşi primarul Mitraşca a fost unul dintre cei mai buni primari ai Tăşnadul, acesta a reuşit să facă cele mai multe investiţii în oraş. Comunele Călineşti Oaş, Turţ, Apa, Acâş au fost pierdute din lipsa clară de strategie. Exemplu fiind la Călineşti, unde fostul primar care a candidat din partea ALDE şi a obţinut 6 consilieri locali a fost exclus din partid, la fel ca și PNL care a câştigat primăria, PSD obținând 3 consilieri locali. Exemplele pot continua…

  Analizând şi faptul că în comuna natală a preşedintelui PSD Satu Mare, Pomi, PSD a pierdut alegerile, deşi avea primar în funcţie. Așadar, nu ne rămâne decât să concluzionăm că omul nu este iubit nici în comuna natală, pesemne că cei care îl cunosc îi pun la îndoială calităţile de lider.

  Făcând o comparaţie între anii 2012 şi 2016, situaţia actuală a organizaţiei PSD nu e deloc roz, aşa cum încearcă s-o coloreze preşedintele Petric. Singura care momentan poate ieşi în faţă este Aurelia Fedorca, aceasta a câştigat Negreştiul cu un scor zdrobitor, respectiv 77,34%. Se pare că oşenii sunt mulţumiţi de investiţiile făcute de primarul lor cu ajutorul fostului prim ministru Victor Ponta şi a fostului ministru al Dezvoltării, Liviu Dragnea. Aurelia Fedorca a fost singura din PSD care a recâştigat fotoliul de primar într-un oraş important al judeţului făcând din aceasta cel mai important personaj politic al PSD Satu Mare şi un posibil viitor preşedinte de partid.

  Mai mult, în urma declaraţiilor preşedintelui naţional al PSD, Liviu Dragnea, care s-a anunţat nemulţumit că a pierdut la Satu Mare, Botoşani şi Ploieşti şi care a anunţat măsuri organizatorice în filialele cu rezultate sub aşteptări, am putea concluziona că se anunţă zile agitate pentru social-democraţii sătmăreni.

  UDMR-ul e clar marele câştigător. A recâştigat municipiul Satu Mare şi a zdrobit adversarii la Carei, singurul eşec, dacă-i putem spune aşa, venind la Tăşnad, unde din lupta PSD-UDMR a câştigat…PNL.
  PNL pare într-un uşor avantaj la capitolul primării câştigate, asta după ce şi-a adjudecat oraşele Ardud şi Tăşnad. A pierdut însă Medieşu Aurit, lucru greu de digerat printre „galbeni”.

  ALDE intră în Consiliul Local Satu Mare şi în cel Judeţean, dar e clar că se aştepta să câştige mai multe primării. Mai ales că l-a avut ca și locomotivă pe preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts