Costul colateral al victoriei electoraleSocial-democraţii şi aliaţii lor riscă să piardă majoritatea în Camera Deputaţilor, după ce peste 20 de parlamentari ai PSD sunt cu un picior în afara Parlamentului. Pesediştii nu vor pierde însă majoritatea la Senat. Parlamentarii au la dispoziţie 15 zile să aleagă între scaunul din Casa Poporului şi funcţia câştigată la locale.

Cele mai multe plecări vor avea loc din tabăra social-democrată. După victoria din Capitală, PSD rămâne dintr-un foc fără patru parlamentari: senatorii Gabriela Firea şi Gabriel Mutu şi deputaţii Dan Tudorache şi Daniel Florea, care au câştigat primăriile pentru care au candidat.

Minim 3 senatori şi 17 deputaţi PSD vor pleca în teritoriu pentru următorii patru ani. În cealaltă tabără, pierderile vor fi mai reduse, PNL riscând să piardă circa 10 parlamentari. La fel, apoi, 15-20 de deputaţi PSD, precum şi câte un deputat de la ALDE şi UNPR, se gândesc să demisioneze din Parlament după ce au fost aleşi primari sau după ce au obţinut un post de conducere într-un Consiliu Judeţean. Astfel, PSD, UNPR şi ALDE ar putea rămâne doar cu 176 de deputaţi, insuficienţi să formeze noua majoritate de 180 de deputaţi.

PSD nu va pierde însă majoritatea în Senat. Împreună cu UNPR şi ALDE, social- democraţii numără acum 84 de senatori, majoritatea fiind de 82 de voturi. Trei senatori PSD şi un senator ALDE ar putea pleca din Parlament pentru o funcţie în administraţia locală. PSD va păstra însă alături de aliaţii săi o majoritate de 81 de voturi, minimul necesar fiind de 78 de voturi.

Parlamentul va intra în vacanţă de la 1 iulie, astfel încât noua configuraţie parlamentară va deveni vizibilă abia din toamnă. Până atunci, printre posibilele variante luate în calcul de PSD se numără racolarea unor parlamentari sau alianţe conjuncturale cu UDMR, minorităţi şi independenţi.

Voicu D. Rusu

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts