De pe podiumul de modă pe salteaua de lupteandrea1

Andrea Pataki (15 ani) este una dintre speranţele luptelor greco-romane din România, performanţele obţinute de ea stând mărturie acestei afirmaţii. Chiar dacă s-a apucat doar de doi ani de un sport declarat până nu demult o disciplină exclusiv masculină, Andrea a înregistrat deja câteva performanţe notabile. Ultima ispravă a tinerei sportive a fost medalia de bronz obţinută, săptămâna trecută, la Campionatele Naţionale de lupte libere feminine desfăşurate la Odorheiu Secuiesc.

Selecţionatăîn urma unui trial
Andrea este originară din Carei, iar atunci când un trial de lupte intitulat „Marea Selecţie“ a ajuns şi la Satu Mare s-a hotărât să meargă să vadă despre ce este vorba. „Am auzit că se face o selecţie la lupte greco-romane, la care pot participa şi fetele şi, în primă fază, am mers aşa, de curiozitate. Sincer, văzusem la televizor cu ce se mănâncă acest sport dar nu credeam că şi fetele pot să-l practice. Am fost fascinată de la început şi uite aşa curiozitatea s-a transformat într-o mare pasiune“, ne dezvăluie tânăra sportivă.

andrea-2
O vară întreagă s-a prezentat Andrea la sala de antrenamente fără să lipsească la vreo şedinţă, iar lucrul acesta a fost remarcat de antrenorul Tudor Barbul, şlefuitorul de talente din luptele sătmărene. „Andrea este o luptătoare, la propriu şi la figurat. Rar mi-a fost dat să văd un sportiv cu atâta abnegaţie şi ambiţie cum are această fată. La ea nu există «nu pot» sau «nu vreau». Chiar dacă era în vacanţa de vară, nu a lipsit o zi de la antrenamente, iar atunci mi-am dat seama că pentru ea luptele sunt ceva mai mult decât un hobby de moment. Cu toate că practică luptele doar de doi ani a progresat rapid fiindcă are mult potenţial şi mai mult ca sigur că vom auzi multe lucruri frumoase despre această sportivă“, spune antrenorul Tudor Barbul.

Cum luptele greco-romane sunt un sport în care domnişoarele nu prea se înghesuie, Andrea se antrenează cot la cot cu băieţii care nu o menajează deloc, dar care o respectă pentru curajul şi determinarea ei. „Suntem puţine fete la sală, iar la categoria mea sunt singură aşa că trebuie să urc pe saltea şi să lupt cu băieţii. Fac antrenamentele cot la cot cu ei, iar când luptăm nu se uită la mine că sunt fată. Totuşi, ştiu că sunt momente când o lasă mai moale cu mine, dar sunt bucuroasă că mă acceptă ca pe una de-a lor“ , ne spune sportiva.

andrea3

Nu uită să fie cochetă
Chiar dacă practică un sport care până nu demult era o disciplină dedicată exclusiv sexului tare, Andrea nu uită să fie şi o cochetă. De fapt ea a început să practice modelingul pe la 13 ani în paralel cu dansul de societate. „Ca orice fată care doreşte să fie remarcată am fost şi eu la cursuri de modeling şi dans de societate. Asta până când am descoperit luptele. Acum nu mai am timp de aşa ceva. Îmi dedic tot timpul acestui sport şi şcolii, însă recunosc că mai stau câteodată şi în faţa oglinzii şi mai repet paşii de pe catwalk (n.r.- mersul specific de pe podiumul de prezentare), învăţaţi la cursurile de modeling. Pentru a fi însă în topul acestui sport trebuie să te antrenezi zilnic cu multă voinţă deoarece luptele sunt pentru oameni tari, indiferent că sunt bărbaţi sau femei“, dezvăluie sătmăreanca.

Nicolae Ghişan

andrea4

ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts