More


  Euroscepticismul este în creştere

  - Advertisement -

  Potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center, referendumul de la 23 iunie din Marea Britanie se anunţă extrem de disputat. Astfel, 48 % din alegătorii britanici au o opinie nefavorabilă despre Europa, iar 44% sunt în favoarea acesteia.

  Opoziţia faţă de Uniunea Europeană a crescut însă şi în alte ţări de obicei mult mai favorabile. În Franţa, de pildă, sprijinul pentru Uniunea Europeană a scăzut cu 17 procente într-un an, ajungând la 38% în prezent. Pe de altă parte, sondajul efectuat în cele zece ţări de Pew Research Center relevă faptul că UE este în continuare susţinută de noii săi membri, ca Polonia (72%) sau Ungaria (61%), dar nu şi de cei mai vechi, ca Grecia (27%).

  Chiar şi în ţările considerate printre cele mai bogate din UE, bunăvoinţa faţă de Uniune abia ajunge la 50 %, iar tendinţa este în scădere. Sprijinul germanilor, de pildă, s-a diminuat cu 8 procente între 2015 şi 2016. Tinerii alegători şi militanţii de stânga sunt în general mai favorabili UE decât persoanele în vârstă sau dreapta populistă. Toţi sunt însă îngrijoraţi în legătură cu modul în care UE tratează criza refugiaţilor.

  Studiul Pew a fost efectuat în zece ţări – Polonia, Ungaria, Suedia, Italia, Olanda, Germania, Spania, Marea Britanie, Franţa şi Grecia. Cei care vor ca anumite puteri să se întoarcă în ţara lor sunt mai numeroşi decât cei care doresc o centralizare mai puternică sau menţinerea actualei situaţii. În Marea Britanie, 63 % dintre cetăţeni ar dori ca Londra să-şi recupereze prerogativele. În pofida acestui scepticism în creştere, în celelalte nouă ţări în care s-a efectuat studiul Pew, cetăţenii consideră în majoritate că retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi „un lucru rău”.

  Voicu D. Rusu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img